Stakeholders

Personeel

Als je als ondernemer succesvol bent een groei doormaakt, dan zal je in veel gevallen over het aannemen van personeel gaan nadenken. Het is van belang om goed te overwegen of dat loont. De kosten zijn hierbij een belangrijke afweging.

Heb je je besluit genomen en je gaat ervoor om personeel te werven, zorg dan dat je je goed voorbereidt en met een gedegen arbeidsovereenkomst komt. Wees ook bewust van een eventuele cao en verzekeringen die je moet afsluiten als je personeel in dienst neemt.

De personeelskosten worden voor een groot deel bepaald door salariskosten. De stelregel is dat de personeelskosten ongeveer 30% hoger liggen dan het brutoloon dat je een medewerker betaalt. Dat heeft onder andere te maken met belastingen, verzekeringen en pensioen.

Je kunt ook weer in de situatie komen dat je personeel moet ontslaanEr zijn verschillende mogelijkheden om tot een ontslag te komen. Een ontslag met wederzijds goedvinden heeft de voorkeur omdat het in goed overleg gaat.

Klanten

Klanten zijn het belangrijkste voor het voortbestaan van je onderneming. Investeren in de relatie met je klanten gaat zich zeker terugbetalen. Met een nauwkeurige en klantvriendelijke offerte zet je een goede stap in de richting. Ook goede prijsafspraken horen bij de goede relatie. Zorg da je met een gedegen voorbereiding de onderhandeling aangaat.

Als jouw klant zijn betaling niet voldoet, kan dat een goede relatie onder druk zetten. Probeer er eerst informeel uit te komen en ga daarna pas over tot formele stappen. Een faillissement aanvragen is de laatste stap die je in dit proces kunt ondernemen en dat heeft uiteraard een enorme impact op je klant.

Leveranciers

Goede leveranciers dragen ertoe bij dat je bedrijfsvoering soepel verloopt. Tips: verdiep je in een leverancier, controleer op bijkomende kosten en zorg dat je precies weet wat je zelf wilt.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Stakeholders: