Wonen

Zowel bij het kopen van een huis als een huurhuis gelden veel juridische regels. Die regels zijn bedoeld om de overeenkomst tussen huurder en verhuurder, koper en verkoper zo transparant mogelijk te laten verlopen en de belangen van beide partijen in ogenschouw te nemen.

Een huis kopen

In de koopovereenkomst zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten: hoe zit het met de 3 dagen bedenktijd?  Bijna altijd zijn er in de koopovereenkomst ontbindende voorwaarden opgenomen. De meest voorkomende hiervan is het voorbehoud van financiering. Het is raadzaam om je goed op de hoogte te stellen van de kosten die er bij de aankoop van een huis komen kijken. Het bedrag dat je kwijt bent, is meer dan enkel de hypotheeklasten. Lees hier een aantal tips om kosten te besparen. Als huizenbezitter heb je gelukkig ook een aantal financiële voordelen!

Een huis huren

De zoektocht naar een huis kan op verschillende manieren beginnen. Vaak krijg je op bijvoorbeeld Funda.nl al een goed beeld van een woning. Belangrijk is dat je het huis ook daadwerkelijk gaat bekijken en aan een grondige huisinspectie onderwerpt. Maar of je nu een huis huurt via een woningbouwvereniging of een particulier, het is belangrijk dat je alle afspraken goed vastlegt in een huurcontract. In de huurovereenkomst zijn alle kosten opgenomen. Naast de huur van de woning worden ook vaak servicekosten en administratiekosten gerekend. Daarnaast dient helder te zijn wat de opzegtermijnen zijn van huurder en verhuurder.
Eventuele huurtoeslag regel je via de belastingdienst. Heb je ook een medehuurder? Daarvoor dan gelden er bepaalde regel. Hier lees je er meer over.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Pagina's onder Wonen: