Buren

Frank - dit is mijn uitspraak...De meest voorgelegde geschillen bij het tv-programma ‘De Rijdende Rechter’ zijn conflicten tussen de buren. Vaak zijn de buren het niet eens over zaken als de erfafscheiding, zoals bomen, schuttingen en ook conflicten rondom verbouwingen worden geregeld voorgelegd. Ook overlast is een veelgehoord probleem. Als de Rijdende Rechter niet voorhanden is, heb je juridisch gezien gelukkig verschillende andere mogelijkheden om geschillen met de buren op te lossen.

Soorten conflicten

  • Erf en erfgrens. Conflicten met buren gaan vaak over bomen, struiken en het gebruik van elkaars erf.
  • Verbouwingen. Conflicten rondom verbouwingen gaan bijvoorbeeld over privacy en schade door een verbouwing.
  • Overlast. Geluidsoverlast is een veelgehoorde klacht, maar ook stankoverlast is een probleem dat veel buren ervaren.

Stappenplan om een conflict met de buren op te lossen

  1. Benoem je probleem en maak het concreet om je rechtspositie te bepalen. Ondervind je schade door geluidsoverlast? Dan is het aan te raden een logboek bij te houden waarin je bijhoudt wanneer het voorkomt, wie of wat precies het geluid veroorzaakt en hoe storend het precies per keer is.
  2. Probeer het probleem eerst in goed overleg op te lossen. Hiervoor kun je ook een mediator of buurtbemiddelaar inschakelen.
  3. Kom je er niet uit, dan kun je je buren in gebreke stellen als je meent dat je een sterke rechtspositie hebt. Realiseer je dat dit nogal een stap is die de relatie met je buren wellicht geen goed doet. Je stelt je buren in gebreke met een brief. Belangrijk: geef je buren een redelijke termijn om aan je eisen te voldoen. Als je na de termijn van bijvoorbeeld 2 weken nog niets gehoord hebt, meld je buren dit dan en zeg daarbij dat je verdere stappen gaat ondernemen als een reactie uitblijft.
  4. Start een procedure. Daarvoor moet je meestal naar de rechtbank. Of een procedure zinvol is, hangt van je rechtspositie af, van de kosten en of je een rechtsbijstandsverzekering hebt.

[ VRAAG EEN JURIDISCH EXPERT ]

Stel hier geheel vrijblijvend uw vraag aan één van onze juridische experts zal u zo snel mogelijk antwoord geven .

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scheidingsprofs banner | Scheiden in goed overleg zonder advocaat.
Gerelateerde pagina's: