Bedrijf starten

Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Het is verstandig om gestructureerd te werk te gaan, zodat je een goede basis hebt om mee te starten. Maar wat als je bijvoorbeeld een bestaand bedrijf wilt overnemen, of een bedrijf wilt starten vanuit je WW-uitkering?

Stappenplan om een onderneming op te zetten

Een onderneming opzetten begint altijd met idee: je hebt een idee waar je geld mee denkt te kunnen verdienen en wilt hier een eigen onderneming van maken. Vervolgens maak je een ondernemingsplan, waarin je je bevindingen over de markt opschrijft, een marketingplan maakt en je eigen kwaliteiten omschrijft. Daarna volgt de opstartfase waarin je, als je een naam bedacht hebt, je bedrijf kunt inschrijven, verzekeringen kunt regelen en vervolgens klanten kunt gaan werven.

Het ondernemingsplan

Een ondernemingsplan geeft je inzicht in de haalbaarheid van je plannen en ideeën. Door je te verdiepen in de markt en je concurrenten, leer je meer over hoe de markt in elkaar zit en kom je erachter waar je eigen sterktes en zwaktes liggen. Het opstellen van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar kan wel gevraagd worden door bijvoorbeeld de bank wanneer je een lening wilt aanvragen op je onderneming op te kunnen starten.

Starten vanuit de WW

De meeste mensen beginnen een eigen onderneming omdat ze meer vrijheid willen en werken voor een baas niet meer zien zitten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen baan hebt op het moment dat je het idee krijgt om een eigen onderneming op te starten. Hiervoor kun je gebruik maken van de startersregeling. Gedurende 26 weken hoef je dan niet te solliciteren en krijg je de gelegenheid om je eigen onderneming op te zetten. Achteraf moet je een deel van de inkomsten dan wel verrekenen met je WW-uitkering. Is een onderneming toch niet de oplossing voor jou? Dan wordt de onderneming gestaakt en loopt je uitkering weer door.

Een bestaand bedrijf overnemen

Een andere mogelijkheid om ondernemer te worden, is door een bestaand bedrijf over te nemen. Voordeel daarvan is dat je waarschijnlijk een bestaande klantenkring kunt overnemen. Een bestaand bedrijf overnemen vraagt vaak echter wel een grotere investering dan het opstarten van een nieuwe onderneming.

Heb je een vraag?

Stel je vragen vrijblijvend via het contactformulier

Neem contact op