Wat is een echtscheidingsbeschikking?

Nadat het verzoek tot echtscheiding door een advocaat is ingediend, komt dit bij een rechter te liggen. De rechter zal het verzoek doornemen en indien hij akkoord is, jou en je partner toestemming geven om te scheiden. Dit doet hij of zij via een zogenaamde echtscheidingsbeschikking.

Een echtscheidingsbeschikking is de schriftelijke uitspraak van de rechter waarmee hij toestemming geeft om de scheiding definitief te maken. Met deze schriftelijke uitspraak ben je dus nog niet officieel gescheiden. Het is slechts een document dat jou en je partner toestemming geeft om de scheiding officieel te maken.

De echtscheidingsbeschikking moet vervolgens ingeschreven worden bij de burgerlijke stand, pas dan is de scheiding definitief. Dit kan gedaan worden tot 6 maanden nadat de echtscheidingsbeschikking is uitgegeven, daarna verloopt deze. Als de echtscheidingsbeschikking niet op tijd wordt ingeschreven, blijven jij en je partner dus getrouwd. In de meeste gevallen regelt je advocaat dit binnen enkele weken, maar wees hier dus wel alert op.