Rechtsbijstand bij scheiding

Met een scheiding gaan altijd kosten gemoeid en dat kan in sommige gevallen oplopen tot duizenden euro’s. Gelukkig kun je je in sommige gevallen wenden tot (gesubsidieerde) rechtsbijstand.

Beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je daar in sommige gevallen een beroep op doen wanneer je gaat scheiden. De dekkingen voor een scheiding zijn in de meeste gevallen echter wel beperkt. Bovendien is er vaak een lange wachttijd op je verzekering. Dat betekent dat je bijvoorbeeld al minimaal 1 of zelfs 3 jaar een rechtsbijstandsverzekering moet hebben, voordat je een vergoeding voor een scheiding kunt krijgen. Als er een dekking is, is dit vaak alleen voor mediation.

Een mediator is een scheidingscoach die jou en je toekomst ex-partner helpt bij het maken van afspraken. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over jullie woning en de kinderen. Deze afspraken leggen jullie vervolgens vast in een echtscheidingsconvenant. In de meeste gevallen zal de mediator het echtscheidingsverzoek ook voor jullie indienen bij de rechtbank. Het bedrag dat je binnen een rechtsbijstandsverzekering kunt besteden aan een mediator en welke kosten mogelijk nog meer vergoed worden, zijn afhankelijk van je verzekering. Controleer dus altijd de polisvoorwaarden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Ook kan het zo zijn dat je aanspraak kunt maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit is het geval wanneer je maximaal als verzamelinkomen 27.900 euro verdient. Hebben jullie een of meer kinderen dan mag dit verzamelinkomen maximaal 39.400 euro bedragen. Jullie kunnen dan subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. Je hoeft dan niet zelf de kosten voor de advocaat en het rechterlijke proces te betalen. Alleen de griffiekosten ter hoogte van 41,50 euro p.p. zijn dan voor eigen rekening.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden