Mediator

De voordelen

  • Persoonlijke mediationsessies bieden ruimte voor persoonlijke afspraken
  • Communicatie tussen jou en je partner wordt sterker, ook na de scheiding
  • Jij en je partner bepalen zelf wat er wordt afgesproken en vastgelegd
  • Je komt vaak snel tot een oplossing
  • Goedkoper dan het inschakelen van een advocaat

De nadelen

  • Niet geschikt wanneer je partner niet bereid is om mee te werken
  • De persoonlijke inzet die van jou en je partner verwacht wordt is hoog

Meer hulp nodig?

Vergelijk de aanbieders

Rechtsinfo beoordeling

Specialisme:

Mediation met kinderen

Unieke producten:

Scheiden in 1 dag

Vanaf € 799,00

Bezoek website

Rechtsinfo beoordeling

Specialisme:

Online scheiden

Unieke producten:

Spoed scheiding

Vanaf € 899,00

Bezoek website

Rechtsinfo beoordeling

Specialisme:

Financiële & juridische expertise

Unieke producten:

Flexibele prijzen

Vanaf € 799,00

Bezoek website

Heb jij recht op subsidie?

Wanneer jij en je partner nog wel met elkaar in gesprek zijn, maar graag professionele hulp willen bij het regelen van jullie scheiding, kunnen jullie een mediator inschakelen. Deze helpt jullie om alles op een rijtje te zetten.

Wat doet een mediator precies?

Een mediator is een professionele, onafhankelijke bemiddelaar die zich vooral richt op het vinden van een oplossing die voor zowel jou als je toekomstige ex-partner goed voelt. Waar een advocaat een eenzijdige belangenbehartiger is, is een mediator dat niet. Een mediator zal nooit partij kiezen of op de inhoud ingaan, maar zal zich altijd neutraal opstellen. Hij of zij faciliteert jullie gesprekken en stimuleert jou en je partner om samen tot een oplossing komen. De mediator zal jullie vragen stellen en zelf ook suggesties aandragen voor oplossingen, zonder te veel op de inhoud in te gaan.

Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. Bij de start van de mediation zullen jullie een mediationovereenkomst moeten ondertekenen, waarin jullie beloven dat alles wat tijdens de mediationgesprekken besproken wordt geheim blijft. Zo kunnen jij en je partner vrijuit praten. Tijdens de eerste bijeenkomst zal je daarnaast uitleg krijgen over hoe het mediationproces vervolgens in zijn werk gaat.

Jullie zullen beiden de kans krijgen om jullie verhaal te doen over de huidige situatie en de oorzaken daarvan. Als de mediator de huidige situatie in kaart heeft, zal hij of zij proberen het gesprek te sturen van het verleden naar de toekomst. Het wordt dan tijd om naar de oplossing te gaan kijken. Soms is dit al tijdens het eerste gesprek, maar het kan ook zo zijn dat dit pas tijdens het tweede gesprek gebeurt. Af en toe zullen er pauzes ingelast worden of zal je even alleen met de mediator zijn, om te overleggen. Als er een oplossing is gevonden die voor jou en je partner acceptabel is, worden deze vastgelegd in een overeenkomst.

Belangrijk aan mediation is dat het vrijwillig is. Dat betekent dat jij en je partner beiden achter de keuze voor mediation moeten staan. Er wordt dus verwacht dat jullie beiden gemotiveerd zijn om tot een goede oplossing te komen. Indien dit niet het geval is, is mediation in de meeste gevallen niet succesvol en is een gang naar de rechter alsnog noodzakelijk.

Mediator is geen beschermd beroep, dat betekent dat iedereen zichzelf mediator mag noemen. Wel moeten mediators aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen en ze moeten zich inschrijven in het register van de Mediatorsfederatie Nederland. Het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt voor een bepaalde mediator. Pas als jij en je partner allebei een goed gevoel hebben bij de gekozen mediator, zullen de gesprekken een succes worden.

De kosten van het inschakelen van een mediator variëren, iedere mediator hanteert zijn of haar eigen tarief. Het gemiddelde tarief van een mediator ligt op €150 per uur exclusief BTW. Meestal betalen beide partners de helft van de kosten. Ook de afspraken hierover kunnen worden vastgelegd in de mediationovereenkomst.

Scheidingsmediator per regio


Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Kun je scheiden zonder advocaat?

Helemaal scheiden zonder advocaat is in Nederland nog niet mogelijk. Je kunt de inzet van een advocaat wel beperken tot…

Lees meer →

Kun je scheiden zonder rechter?

Je kunt scheiden zonder de zaak voor de rechter te laten komen wanneer je ervoor kiest om een mediator in…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag