Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang een scheiding duurt, hangt af van de procedure die je kiest en in hoeverre het jou en je partner lukt om zelf afspraken te maken en deze vast te leggen.

Wil je snel scheiden? Dan kan dat het beste door te kiezen voor online scheiden. Jij en je partner maken dan zelf afspraken en vullen ook zelf de documenten in. Op die manier kan een scheiding al binnen enkele weken geregeld zijn.

Als jullie hulp nodig hebben bij de scheiding, duurt de procedure iets langer. Een mediationtraject bestaat bijvoorbeeld gemiddeld uit zo’n 2 tot 8 gesprekken, waardoor de procedure langer duurt dan bij een online scheiding. Toch is het ook in dat geval mogelijk om de scheiding binnen enkele weken of maanden af te ronden.

Wanneer jij en je partner er voor kiezen om allebei een eigen advocaat in te schakelen en de scheiding dus in de rechtbank behandeld worden, duurt de procedure het langst. De rechter zal jullie dan namelijk beiden willen horen over verschillende onderwerpen voordat hij een besluit neemt. In dat geval kan de scheiding tot wel enkele jaren duren.