3 redenen dat de overheid zich met echtscheidingen moet bemoeien
De overheid heeft niets met je scheiding te maken, is de mening van veel mensen. Maar niets is minder waar, stelt rechtssocioloog en alimentatiespecialist Bregje Dijksterhuis. Want met gemiddeld 33.000 echtscheidingen per jaar is het wel degelijk een maatschappelijk probleem. En daarmee is het dan ook aan de overheid om scheiden te ontmoedigen.
Kinderen bij de moeder
Nog altijd is het zo dat kinderen na de scheiding niet meer bij hun vader wonen, zo blijkt wederom uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door het toenemend aantal echtscheidingen woont 25% van de vijftienjarigen niet meer bij hun vader, tegenover 17% twintig jaar geleden. En dit is precies het probleem met echtscheidingen, zegt Dijksterhuis. Want kinderen die niet bij hun vader wonen, dat is een probleem.
Dijksterhuis, die al vijftien jaar onderzoek doet naar onder andere de werking en gevolgen van alimentatieregelingen, schaart echtscheidingen in hetzelfde rijtje als geldschuld en obesitas: een probleem dat de hele maatschappij aantast.
3 redenen dat de overheid zich met echtscheidingen moet bemoeien
Een echtscheiding is dus een maatschappelijk probleem, en daarmee een probleem van de overheid. Dijksterhuis wijst hiervoor drie concrete redenen aan:
- Kinderen zijn vaak de dupe van een scheiding
- Echtscheidingen kosten de samenleving geld
- Mensen kunnen voor de scheiding de gevolgen niet goed overzien
Mensen zouden gebaat zijn bij de juiste ondersteuning bij het maken van hun keuze en het doorlopen van het proces. “Kun je wel de juiste keuze maken als je niet goed geïnformeerd bent?”, vraagt ze zich af. “Veel scheidingen verlopen lang niet zo vlekkeloos als het vaak vooraf lijkt.” Een op de vijf scheidingen loopt volgens de onderzoeker dan ook uit op een vechtscheiding, waarvan 16.000 kinderen per jaar de dupe worden. “Op het moment dat je gaat scheiden, weet je niet hoe het gaat lopen. Het is een soort Russische roulette.”
De oplossing?
Wat is dan de taak van de overheid? “Keihard reguleren”, zegt Dijksterhuis. “Een verplichte verzoeningsperiode, of een periode waarin je eerst bent gescheiden van tafel en bed. Je kunt ook hardere eisen stellen, in de vorm van educatie en informatie.” Naast deze regulering, zou een scheidingshulplijn volgens de scheidingsdeskundige bovendien een juist initiatief zijn vanuit de overheid.
Op de hoogte blijven van al het echtscheidingsnieuws? Volg ons dan op Facebook!