Kinderen betrokken bij 44% van de vechtscheidingenJaarlijks besluiten ongeveer 33.000 stellen in Nederland een einde te maken aan hun huwelijk, zo blijkt uit de cijfers die het CBS bekend maakte. In ruim de helft van de gevallen, 56%, zijn er kinderen betrokken bij de scheiding.

Vechtscheidingen

Als er sprake is van een vechtscheiding, zijn daar ook vaak kinderen bij betrokken: in 44% van de gevallen. Jaarlijkse zijn er ongeveer 500 vechtscheidingen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van de landelijke organisatie voor mediation.

Mediationwet

Er is geen wettelijke procedure om de escalatie van conflicten te voorkomen. Daardoor wordt mediation vaak te laat ingeschakeld, pas wanneer de rechter dit aanbeveelt. Sinds 2014 wordt er gewerkt aan een mediationwet die ervoor zou moeten zorgen dat conflicten minder snel escaleren. Deze weet is dan ook nog niet in werking gesteld.

Oproep

Guido Bakker, directeur van Gecertificeerdemediator.nl, maakt zich zorgen en doet een oproep aan het nieuw gevormde kabinet: “Gezien de onderzoeksresultaten roepen we Rutte III op om nu echt door te pakken.”