Mogelijke huurverlaging na scheiding

Sociale huurders die er in inkomen op achteruitgaan, bijvoorbeeld door een scheiding, moeten hierin tegemoetgezien worden met een automatische huurverlaging. Het zou zo moeten zijn dat de huurverlaging in verhouding staat tot de inkomensdaling, aldus de Tweede Kamer. 

Wetten tegen scheefwonen

Sinds 2013 krijgen huurders in de sociale sector inkomensafhankelijke huursverhogingen, zodat de sociale huurwoningen bestemd blijven voor mensen die hier recht op hebben. Het zogenoemde scheefwonen – wat gebeurt wanneer mensen relatief te veel verdienen voor hun sociale woning – wordt hiermee tegengegaan. Maar dit zou ook vice versa mogen werken, zo vindt de Kamer. Huishoudens die flink in inkomen terugvallen zouden hierin tegemoetgekomen worden. Dan hebben we het natuurlijk over gezinnen die met een half inkomen achterblijven na een scheiding, maar ook huishoudens waarin de kostwinner overlijdt.

Lees meer over scheiden en financiën

Voors en tegens

Niet iedereen is het eens met deze visie. Zo zou het plan zorgen voor financiële onzekerheid voor woningcorporaties – hun inkomen is immers afhankelijk van het inkomen van hun huurders. De corporaties zouden dan minder durven of kunnen investeren, zo stelt minister Blok. Bovendien is een inkomensdaling van huurders vaak tijdelijk, terwijl een huurverhoging aan een maximum gebonden is. De huurprijs kan dus nooit in verhouding meebewegen met het inkomen van de huurders, waardoor er alsnog een scheve verhouding kan ontstaan.

Op de hoogte blijven van alles over echtscheidingen? Volg ons dan op Facebook!