Paus maakt scheiden een beetje makkelijker

Paus Franciscus kondigde al aan dat hij voor veranderingen zou zorgen in het kerkelijk recht op het gebied van scheiding. De daad werd bij het woord gevoegd, en nu is het dan echt zo dat het voor rooms-katholieken gemakkelijker is om voor de kerk uit elkaar te gaan. Zoals wij al schreven is dit de grootste wijziging in de kerkelijke scheidingsregels van de afgelopen 300 jaar.

Langdurig, duur en ouderwets

Een scheiding voor de kerk is vaak ingewikkeld, duur en traag, en volgens veel echtparen en priesters is dit proces dan ook te ouderwets. De kerkelijke echtscheidingsprocedure komt bovenop de burgerlijke echtscheidingstijd, omdat deze pas daarna in gang gezet kan worden, en kan soms tot anderhalf jaar duren. Twee rooms-katholieke tribunalen moeten beslissen of er in het sprake is van factoren die laten zien dat het huwelijk nooit gesloten had mogen worden – bijvoorbeeld dwang of psychologische onvolwassenheid.

Het document van de paus

Franciscus is de eerste paus die, in een langdurend debat binnen de Rooms-Katholieke Kerk omtrent echtscheiding, het gesprek over gezin, seksualiteit en echtscheiding wist te openen. In zijn nieuwste document Amoris Laetitia (De vreugde van de liefde) spreekt Franciscus zich wel degelijk uit tegen contraceptie en abortus, maar kijkt hij kritisch naar de manier waarop de kerk het huwelijk ziet. Volgens hem zou dit te abstract en te idealistisch zijn, en moet “de deelname van echtgescheidenen aan de kerkelijke gemeenschap aangemoedigd worden.” Wel stelt hij dat het huwelijk nog altijd een heilige en onontbindbare verbintenis tussen man en vrouw is.

Spoedprocedure kerkelijke echtscheiding

Paus Franciscus heeft, in lijn met het barmhartig jaar, besloten dat slechts één tribunaal een huwelijk hoeft te beoordelen om een huwelijk ongeldig te doen verklaren. Bovendien bestaat er vanaf heden zoiets als een spoedproces, waarbij ex-partners die het met elkaar eens zijn beoordeeld kunnen worden door een bisschop.

Met deze veranderingen lijkt er en lichte koersverandering plaats te vinden in het vaarwater van de Rooms-Katholieke Kerk, hoewel progressieven nog graag mogen afwachten wat een vaart dit écht zal lopen.