Aanpassingen 2020

Ieder jaar wordt in november door de minister van Justitie vastgesteld met welk percentage de kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast moet worden. Deze aanpassing geldt voor iedereen, ongeacht de hoogte van de alimentatie die de rechter heeft vastgesteld, of die jullie samen hebben afgesproken. De verhoging is gekoppeld aan de loonstijgingen. Aan de hand van de landelijke salarisontwikkelingen stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het loonindexcijfer vast.

Indexering 2020

Voor 2020 is het indexeringspercentage voor de alimentatie vastgesteld op 2,5%. Dat betekent dat de alimentatie met 2,5% verhoogd wordt. Het indexeringspercentage van 2020 is het hoogste percentage sinds 2010. Toen werden de alimentaties met 2,3% verhoogd. Daarna begon de economische crisis en waren de indexaties lager.

Nieuwe alimentatiewet

De nieuwe regel heeft betrekking op de maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie. Deze wordt per 01-01-2020 teruggebracht van 12 naar 5 jaar. De beleidsmakers van ons land hebben deze keuze gemaakt. Ze waren van mening dat een partneralimentatie van 12 jaar niet meer past bij de huidige samenleving.

Als je voor 1 januari 2020 gescheiden bent, verandert er dus niets. Op het moment dat je plannen hebt om te gaan scheiden of als je in een scheidingsprocedure bent, kan deze nieuwe regel dus wel op jou van toepassing zijn.

De alimentatieplicht zal vervallen als de ontvangende persoon gaat hertrouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden