Draagkrachtberekening

Eén van de berekeningen die nodig is om de hoogte van de alimentatie vast te stellen, is een draagkrachtberekening. Daarmee wordt berekend hoeveel de alimentatieplichtige partner kan bijdragen.

Om de draagkracht van de alimentatieplichtige partner te berekenen, zijn in ieder geval de volgende gegevens nodig:

  • Netto inkomsten
  • Vaste lasten

Als de netto inkomsten van de alimentatieplichtige partner bekend zijn, moeten hier zijn of haar vaste lasten van af getrokken worden. Dit geld heeft hij of zij immers nodig om bijvoorbeeld de huur te betalen en is dus logischerwijs niet beschikbaar voor alimentatie. De alimentatieplichtige partner moet zelf minimaal op bijstandsniveau kunnen leven. Dit is de reden waarom ook de bijstandsnorm van het netto inkomen wordt af getrokken. Ook andere relevante kosten, zoals aflossing van schulden die afkomstig zijn uit het huwelijk, worden van het netto inkomen afgetrokken. Deze lasten worden samen het draagkrachtloos inkomen genoemd.

Wat er dan nog overblijft, is de draagkrachtruimte. Als de draagkrachtruimte positief is, is de alimentatieplichtige partner in de gelegenheid om alimentatie te betalen. Van de draagkrachtruimte wordt echter maar 60% bestempeld als draagkracht, dit is het bedrag wat de alimentatieplichtige partner ook daadwerkelijk kan missen.

Vraag een alimentatie berekening aan

Vul hieronder je contactgegevens in en dan neemt binnen 24 uur een van onze experts contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden