Kinderalimentatie

Als ex-partners ben je niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, maar ook naar jullie eventuele kinderen. De partner die alimentatieplichtig is, moet in dat geval kinderalimentatie betalen. Hij of zij moet naar draagkracht mee betalen aan de kosten die gepaard gaan met opvoeding en verzorging van de kinderen. Deze kinderalimentatie is verplicht totdat het kind 21 jaar oud is. De afspraken hierover moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan. Hulp bij het maken van goede afspraken over alimentatie kun je ontvangen van een mediation expert.

Waar is kinderalimentatie voor bedoeld?

Kinderalimentatie is bedoeld zodat een kind alles kan blijven doen wat hij of zij voor de scheiding ook deed. Dit betekent dat alle kosten van de kinderalimentatie moeten worden betaald. Het gaat bijvoorbeeld om eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, sport en muziekles. Het is dus de bedoeling dat de alimentatie alle kosten dekt en er geen bijkomende kosten meer zijn voor de alimentatieplichtige ouder.

Hoe hoog is de kinderalimentatie?

De hoogte van de alimentatie voor de kinderen wordt door de rechter bepaald aan de hand van drie stappen. Allereerst wordt de behoefte van de kinderen onderzocht. Vervolgens wordt bepaald wat de draagkracht van beide ouders is. Tot slot worden de draagkracht en de alimentatiebehoefte naast elkaar gelegd. De rechter stelt het bedrag aan de hand hiervan vast. Jaarlijks wordt het alimentatiebedrag bijgesteld.

Kinderalimentatie voor kinderen ouder dan 18

Als het kind 18 wordt, is het meerderjarig. Nog minimaal totdat het kind 21 jaar is, geldt de alimentatieplicht. Na die tijd stopt de alimentatieplicht, maar er wordt wel verwacht dat ouders hun kind in staat stellen om binnen een redelijke termijn hun studie af te ronden. Vanaf de achttiende verjaardag van het kind worden afspraken over de kinderalimentatie rechtstreeks met het kind gemaakt. Ook de betaling ervan gebeurt rechtstreeks aan het kind.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen?

Kinderalimentatie betaal je altijd minimaal totdat je kind 18 jaar oud is. In veel gevallen wordt dit verlengd totdat het…

Lees meer →

Welke kosten moeten van de kinderalimentatie betaald worden?

Van de kinderalimentatie moeten alle kosten die met het kind te maken hebben betaald kunnen worden. Dit gaat dus van…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag