18 jaar

Tot welke leeftijd alimentatie verplicht is, is afhankelijk van de situatie van het kind. Alimentatie is wel in alle gevallen verplicht totdat het kind 18 jaar oud is.

Tot 18 jaar

Tot 18 jaar is alimentatie altijd verplicht. In de jaren totdat het kind 18 is, wordt de alimentatie betaalt aan de verzorgende ouder. De alimentatie is voor alle kosten die gemaakt worden met betrekking tot het kind. Dit zijn dus kosten voor bijvoorbeeld eten en drinken, maar ook kosten voor sportclubs en feestjes.

18 tot 21 jaar

In de meeste gevallen loopt de alimentatieplicht door totdat het kind 21 jaar oud is. Op die leeftijd zijn de meeste kinderen namelijk nog niet in staat om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ze studeren nog bijvoorbeeld. In deze periode wordt de alimentatie meestal rechtstreeks aan het kind betaald.

Dat een kind er ook voor kan kiezen om te gaan werken, is geen geldige reden om geen kinderalimentatie te betalen. Als een kind ervoor kiest om door te studeren, dient de alimentatieplichtige ouder totdat het kind 21 jaar is alimentatie te betalen. De alimentatie draagt bij aan kosten voor levensonderhoud en studie.

Hoogte van de alimentatie

De hoogte van de alimentatie blijft daardoor in de meeste gevallen gelijk. De alimentatieplicht kan door de rechter ongedaan gemaakt worden wanneer het kind zijn of haar studie niet serieus neemt, een irreële studiekeuze heeft gemaakt of als het kind zich zo misdraagt dat alimentatie moreel gezien niet van de ouders gevraagd kan worden. In de praktijk komt dit zelden voor.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden