Partneralimentatie

Als de verschillen tussen de inkomsten van beide partners groot zijn, kan er na de scheiding sprake zijn van partneralimentatie. De ene partner zal de andere partner dan partneralimentatie moeten betalen om te voorzien in het levensonderhoud.

Hoogte van partneralimentatie

De hoogte van de alimentatie voor de partner mag in overleg bepaald worden, maar meestal wordt dit gedaan met behulp van een advocaat, notaris of mediator. Als de partners er samen niet uit komen, doet de rechter uitspraak over de hoogte van de partneralimentatie. De rechter kijkt dan naar de behoefte van de ontvanger, de verdiencapaciteit van de ontvanger en de draagkracht van de partner die alimentatie moet gaan betalen. Bij de verdiencapaciteit van de ontvanger kijkt de rechter ook naar de mogelijkheid om eigen inkomsten te gaan genereren, ook wanneer deze partner op dit moment niet werkt. De hoogte van de alimentatie wordt elk jaar opnieuw vastgesteld aan de hand van de loonstijgingen.

Hoe moet partneralimentatie betaald worden?

Partneralimentatie hoeft niet per se in geld uitgekeerd te worden. Dit is wel de meest gebruikelijke vorm, maar het is niet verplicht. Het is ook toegestaan om partneralimentatie in natura te betalen. Meestal houdt dit in dat de alimentatieplichtige partner de huur of hypotheek van de ex-partner betaalt.

Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

Vroeger was er geen wettelijke termijn hoe lang partneralimentatie betaald moest worden. Tegenwoordig is er een maximumperiode van 12 jaar vastgesteld. Indien verlenging nodig is, kan dit aangevraagd worden via de rechter. Als het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd en er geen kinderen zijn, dan is de alimentatieplicht gelijk aan de duur van het huwelijk. De alimentatieplicht stopt daarnaast als de ontvangende partner zelf genoeg inkomsten heeft, of gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe lang moet je partneralimentatie betalen?

Hoe lang je partneralimentatie moet betalen, hangt in principe af van hoe lang je huwelijk heeft geduurd: Huwelijk korter dan…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag