Partneralimentatie berekenen

Als jij en je partner gaan scheiden, mogen jullie zelf de hoogte van de partneralimentatie vaststellen. De rechter doet hier in principe geen uitspraak over, tenzij jullie er samen echt niet uit komen. Als de rechter de partneralimentatie vaststelt, kijkt hij of zij naar de volgende factoren:

  • De behoefte van de alimentatieontvanger
  • De mogelijkheid van de alimentatieontvanger om (op termijn) eigen inkomsten te genereren
  • De draagkracht van de alimentatieplichtige

Om samen tot een afspraak te komen over de hoogte van de partneralimentatie, kunnen jullie uiteraard ook deze factoren bekijken. Over het algemeen wordt de behoefte van de alimentatieontvanger geschat op zo’n 60% van het netto besteedbaar gezinsinkomen zoals dat voorheen was. Er wordt uitgegaan van 60% omdat alleen leven duurder is dan samen. Om tot een berekening te komen van de partneralimentatie, moet de draagkracht van de alimentatieplichtige afgeleid worden uit de draagkrachttabel.

We geven je een rekenvoorbeeld:

Hans en Katja gaan scheiden en hebben geen kinderen. Het netto gezinsinkomen was €3.500 per maand, het besteedbaar inkomen was €2.000. Katja heeft een netto-inkomen van €1000 per maand en vaste lasten van €500. De behoefte van Katja is volgens de 60%-regel €1.200 per maand. Dat betekent dat ze nog €700 nodig heeft om dezelfde levensstijl aan te kunnen houden die ze gewend was tijdens haar huwelijk met Hans.

Het netto-inkomen van Hans is €2.500 per maand. Zijn vaste lasten bedragen €1.000 per maand, wat betekent dat zijn besteedbaar inkomen €1.500 is. Met behulp van de draagkrachttabel wordt berekend dat Hans ongeveer €117 beschikbaar heeft voor alimentatie. Katja zal dus zelf meer inkomsten moeten genereren om haar huidige levensstijl te handhaven.

Vraag een alimentatie berekening aan

Vul hieronder je contactgegevens in en dan neemt binnen 24 uur een van onze experts contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden