Verplicht

Als je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad, is er sprake van alimentatieplicht wanneer je gaat scheiden. Allereerst is er de partneralimentatie, deze moet betaald worden als één van de twee partners zelf niet rond kan komen. Daarnaast is er de kinderalimentatie. Deze is altijd verplicht als het kind niet bij jou gaat wonen.

Wanneer is partneralimentatie verplicht?

Je bent wettelijk verplicht om partneralimentatie te betalen als je ex-partner zelf niet in staat is om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Onderling kunnen jullie afspreken dat je ex-partner geen alimentatie ontvangt. Als één van de ex-partnersin de bijstand terecht komt, zal de Sociale Dienst dan alsnog bij de ander aankloppen.

Zodra je ex-partner opnieuw gaat samenwonen of trouwen, is je alimentatieplicht voorbij. Indien je ex-partner geen nieuwe relatie krijgt, is de alimentatieplicht na maximaal 12 jaar voorbij.

Wanneer is kinderalimentatie verplicht?

Als ouders dien je ook na de scheiding zorg te dragen voor de kinderen. Kinderalimentatie is dan ook verplicht wanneer de kinderen na de scheiding niet bij jou gaan wonen. Je dient je ex-partner dan te compenseren voor de kosten die worden gemaakt met betrekking tot de kinderen. Welk percentage van de totale kosten je moet betalen, hangt af van de hoogte van jouw inkomen en dat van de onderhoudsbehoefte van de kinderen. Als jullie gekozen hebben voor co-ouderschap en hierover goede schriftelijke afspraken hebben gemaakt, is kinderalimentatie niet verplicht. Dit omdat de zorg en de kosten dan als het goed is al gelijk verdeeld zijn.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden