Hypotheek overnemen

In de meeste gevallen zijn je partner en jij beiden gedeeltelijk eigenaar van jullie koopwoning. Als je na een scheiding in het huis wilt blijven wonen, betekent dit dus dat jij de volledige hypotheek moet overnemen. De hypotheek komt dan op één naam te staan. Daarvoor moet je je ex-partner in de meeste gevallen uitkopen, omdat hij of zij ook nog deels eigenaar is van het huis. De waarde van de woning is van belang voor de verdere procedure.

Waardebepaling

Allereerst is het van belang om de waarde van het huis te laten bepalen door erkend taxateur of makelaar. Zo kan bepaald worden hoeveel jullie huis op dat moment waard is. Als het huis op het moment van taxatie een hogere waarde heeft dan de hypotheek, is er sprake van overwaarde. Als jij degene bent die in het huis blijft wonen, zal je een bedrag aan je partner moeten betalen. De bestaande hypotheek zal dan verhoogd worden met dit bedrag, voordat de hypotheek op één naam gezet kan worden. Is het huis juist minder waard dan de hypotheek? Dan moet degene die niet in het huis blijft wonen bij betalen.

Jullie willen beiden de hypotheek overnemen

Soms komt het voor dat beide partner in het huis willen blijven wonen en de hypotheek willen overnemen. In dat geval doet de rechter uitspraak over aan wie het huis wordt toegewezen. Als er kinderen in het spel zijn, wordt het huis in de meeste gevallen toegewezen aan de partner bij wie de kinderen blijven wonen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe neem ik de hypotheek over na de scheiding?

Als jij in jullie gezamenlijke woning wilt blijven wonen na de scheiding, zal je de hypotheek over moeten nemen. De…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag