Hypotheekrenteaftrek

Als jullie gaan scheiden en jij of je ex-partner blijft in de woning wonen, heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Hoe deze verdeeld wordt, is afhankelijk van jullie situatie.

Je blijft in de woning wonen die van je ex-partner is

Is de huidige woning volledig eigendom van je ex-partner en blijf jij erin wonen, dan mag je ex-partner de woning nog 24 maanden als zijn of haar eigen woning beschouwen. Je ex-partner kan gedurende die 24 maanden de betaalde hypotheekrente volledig aftrekken. Dit om fiscaalvriendelijk de overstap te maken van samenwonen naar gescheiden wonen. Als deze twee jaar voorbij zijn, kan je ex-partner de hypotheekrente niet meer aftrekken. De woning komt dan in Box 3 terecht voor de belastingaangifte. Je ex-partner dient hier de volledige waarde van de woning minus de hypotheekschuld aan te geven.

Je blijft in de woning wonen die van jullie gezamenlijk is

In de meeste gevallen zijn beide partners gedeeltelijk eigenaar van het huis. Als jij en je ex-partner ook beiden de helft van de hypotheekrente betalen, kunnen jullie deze beiden gewoon aftrekken. 24 maanden nadat je ex-partner de woning verlaten heeft, kan je ex-partner de hypotheekrente niet meer aftrekken. Het aandeel van de woning verhuist ook dan naar Box 3. Jouw deel van de hypotheekrente blijft gewoon aftrekbaar.

Je blijft in je eigen woning wonen

Als de woning al volledig op jouw naam stond, heeft de scheiding geen gevolgen voor de hypotheekrente. Je fiscale situatie blijft dan ongewijzigd en je kunt de hypotheekrente volledig blijven aftrekken.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden