Partner uitkopen bij scheiding
Na een periode van onzekerheid is de kogel door de kerk. Jullie gaan uit elkaar. Echter zijn jullie in het bezit van een koophuis en één van jullie zou er graag blijven wonen. Waar dien je dan rekening mee te houden en wat gebeurt er met de hypotheek?
Overname hypotheek
In de meeste gevallen zijn jullie ieder voor de helft eigenaar van de koopwoning. Als één van jullie na de scheiding in het huis wil blijven wonen, betekent dit dat diegene de volledige hypotheek moet overnemen. De hypotheek komt dan op één naam te staan. Er zijn wel aan aantal zaken waar jullie rekening mee dienen te houden en daarover vertellen wij je graag meer.
De waarde van de woning
Op de eerste plaats is het belangrijk de huidige waarde van het huis te bepalen. Je kunt hiervoor de laatste WOZ-waarde aanhouden of ervoor kiezen een taxateur in te schakelen. Blijkt de huidige waarde van de woning hoger te zijn, dan de hoogte van de resterende hypotheekschuld, dan is er sprake van overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen is degene die vertrekt, de helft van de overwaarde verschuldigd. Dit bedrag wordt de uitkoopsom genoemd. Heeft degene die in de woning wil blijven wonen dit bedrag niet tot zijn beschikking, dan zal hij of zij de hypotheek – voordat deze op één naam wordt gezet – moeten ophogen met dit bedrag.
Is de woning op dit moment minder waard dan de openstaande hypotheek? Degene die vertrekt zal degene die in het huis blijft wonen dan de helft van de onderwaarde moeten betalen.
De aanvraag indienen bij de hypotheekverstrekker
Jij en je partner zijn het eens over wie in de woning mag blijven wonen en dus de hypotheek op zich zal nemen. Samen maken jullie afspraken over de uitkoopsom en zo zal het geschieden. Helaas gaat het niet zo gemakkelijk. De afspraken die je met je partner maakt dien je vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Vervolgens dienen jullie een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. Deze zal o.a. het echtscheidingsconvenant en de hoogte van het inkomen van degene die de hypotheek op zich wil nemen, beoordelen. Voordat je langsgaat bij de hypotheekverstrekker kun je ervoor kiezen eerst in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Deze kan op voorhand een advies geven en een uitspraak doen over de haalbaarheid van de aanvraag.
Tot het moment waarop de hypotheekovername officieel een feit is, blijven jullie beide aansprakelijk voor de maandelijkse hypotheekbetalingen. Dit geldt dus ook voor degene die de woning vanwege de scheiding heeft verlaten. Ontstaat er een achterstand dan kan de schuld op jullie beiden worden verhaald.
Welke documenten heb ik nodig om de hypotheek over te kunnen nemen?
De hypotheekverstrekker heeft verschillende documenten nodig om de aanvraag voor het overnemen van de hypotheek te kunnen behandelen. Over het algemeen zal de hypotheekverstrekker vragen om: het echtscheidingsconvenant, de afspraken over de verdeling van tegoeden die zijn verbonden aan de hypotheek zoals bijvoorbeeld een levensverzekering, de meest recente jaaropgave, werkgeversverklaring en een opgave en offerte van de huidige hypotheek.
Wil jij graag in het huis blijven wonen? Denk dan, voordat je de aanvraag bij de hypotheekverstrekker indient, goed na of dit financieel haalbaar is. Wat zijn jouw maandelijkse inkomsten en vaste lasten? Houd hierbij ook rekening met jaarlijkse terugkomende kosten, zoals de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Nieuwe partner wil hypotheek mee overnemen
In sommige gevallen is er een nieuwe partner in het spel. Het is mogelijk de nieuwe partner tevens op te laten nemen in de hypotheekakte, zodat zijn of haar inkomen ook mee kan worden genomen in de beoordeling. Dit wordt hoofdelijk verbinden genoemd. Deze persoon is dan mede-eigenaar van de woning en tevens aansprakelijk voor de maandelijkse betalingen van de hypotheek.
Volledig verantwoordelijk voor de hypotheek
Nu jullie beiden nog eigenaar van de woning zijn, zijn jullie alle twee verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten en de eventuele restschuld die ontstaat bij een verkoop. Lukt het één van jullie de hypotheek over te nemen, dan wordt hij of zij volledig houder van de hypotheek. De vertrekkende partner wordt hiermee ontslagen van zijn of haar verplichtingen ten aanzien van de hypotheekschuld.
Voordelen overname hypotheek
Het overnemen van de hypotheek brengt een aantal voordelen met zich mee voor degene die in de woning blijft wonen. Zo hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden en worden verhuiskosten en het opknappen en inrichten van een nieuwe woning bespaart. Blijven de kinderen in het huis wonen, dan hoeven zij niet te wennen aan een nieuwe omgeving en kunnen bovendien op hun vertrouwde school blijven.
Wat als de hypotheekverstrekker niet akkoord is met de hypotheek overname?
In het geval de hypotheekverstrekker de aanvraag voor een hypotheek overname afkeurt, zijn er drie opties mogelijk:
1. Wanneer jouw toekomstige ex-partner het niet erg vindt officieel mede-eigenaar te blijven, kunnen jullie ervoor kiezen de hypotheek te laten zoals hij is. Jouw ex-partner kan dan wel tegen problemen aanlopen, als hij of zij zelf een nieuwe hypotheek wil afsluiten voor de aanschaf van een andere woning. Ook blijft de ex-partner medeverantwoordelijk voor de maandelijkse hypotheekbetalingen.
2. Jouw partner heeft een hoger inkomen dan jij en komt daarom wel in aanmerking voor een overname van de hypotheek. Het is precies het tegenovergestelde van wat jij wilde, maar wanneer er sprake is van een overwaarde heb jij wel recht op de helft van dit bedrag. Dit bedrag kan jij steken in jouw nieuwe onderkomen.
3. Jullie verkopen het huis en gaan beiden opzoek naar een nieuw huis. Voor degene die graag in het huis wilde blijven wonen een bittere pil, maar wellicht financieel gezien wel de meest verstandige oplossing.
Beide de hypotheek overnemen
In sommige gevallen willen beiden partners in het huis willen blijven en dus de hypotheek overnemen. Komen jullie er samen niet uit, dan is het mogelijk een rechter uitspraak te laten doen. Wanneer er kinderen in het spel zijn, wordt het huis in de meeste gevallen toegewezen aan de partner bij wie de kinderen blijven wonen.
Hulp bij overname hypotheek
Willen jullie geadviseerd worden over de overname van de hypotheek, een scheiding of het verkopen van een huis? Op Rechtsinfo.nl vergelijken wij alle expert op het gebied van scheiden en hypotheek, zodat jij degene uit kunt kiezen die het beste op jouw wensen aansluit. Rechtsinfo.nl informeert en verbindt; dat is wij doen.
Zou jij graag meer informatie inwinnen over de overname van een hypotheek? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier. Je hoort dan zo spoedig mogelijk van ons.