Scheiden met koophuis

Als jullie samen een koophuis hebben en besluiten te gaan scheiden, moet er veel geregeld worden. Jij en je ex-partner zullen moeten besluiten of één van jullie in de woning blijft wonen, of dat jullie beiden de woning verlaten en deze gaan verkopen. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Eén van jullie blijft in de woning wonen

Wanneer het huis alleen op jouw naam of op de naam van je ex-partner staat, kan deze persoon alleen in het huis blijven wonen. Dat betekent ook dat wanneer jij geen mede-eigenaar van het huis bent, je partner op ieder moment kan bepalen dat jij het huis moet verlaten. Je bent immers geen mede-eigenaar van het huis en hebt in dat geval nergens recht op. Andersom geldt hetzelfde als jij volledig eigenaar van het koophuis bent.

In de meeste gevallen zijn beide partners echter gedeeltelijk eigenaar van het huis. In dat geval is de situatie iets ingewikkelder. Wanneer één van jullie in het huis wil blijven wonen, zal hij of zij de ander uit moeten kopen. Je zult dan een bedrag aan je ex-partner moeten betalen om de hypotheek volledig op jouw naam te krijgen. Als jullie beiden in het koophuis willen blijven wonen en er niet uit komen, zal de rechter beslissen wie de woning toegewezen krijgt.

Het huis verkopen na de scheiding

Het kan ook zo zijn dat jullie beiden niet in het koophuis kunnen of willen blijven wonen. In dat geval moet het huis verkocht worden. Met de opbrengst van de verkoop kunnen jij en je ex-partner dan de hypotheekschuld aflossen. Een eventuele overwaarde wordt verdeeld. Er kan ook sprake zijn van een restschuld, als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. In dat geval wordt de restschuld verdeeld op basis van het eigenaarschap van het huis. Als jullie allebei voor 50% eigenaar zijn, moeten jullie beiden de helft van de restschuld betalen.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het zo zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Neem dan ook altijd contact op met NHG om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden