Advocaat of mediator bij scheiding
Wanneer jij en je ex-partner willen gaan scheiden kun je de keuze maken om advocaat of een mediator in te schakelen. Als jullie besluiten een advocaat te nemen, valt dan ook nog de keuze tussen een gezamenlijke of beide een eigen echtscheidingsadvocaat. Het is met name afhankelijk van de relatie tussen jou en jouw ex-partner op moment van scheiden voor welke optie je het beste kunt gaan.
Een mediator bij scheiden
Een mediator heeft altijd de voorkeur boven andere mogelijkheden wanneer communicatie tussen jou en je ex-partner nog mogelijk is. De mediator zal als een onafhankelijke bemiddelaar optreden die de gesprekken tussen jou en je ex-partner in goede banen leidt. De mediator is er niet om een kant te kiezen voor één van de partijen, maar is er om jullie zelf naar een passende oplossing te leiden. Het uitgangspunt van mediation is dat jij en je ex-partner zelf met afspraken en een verdeling van inboedel komen. Mediation is altijd vrijwillig en het is vereist dat jullie beide graag samen tot een oplossing willen komen. Wel is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar welke mediator het best past bij jullie situatie.
Mediation heeft om een paar belangrijke redenen vaak de voorkeur boven een advocaat. Met hulp van mediation gaan jij en je ex-partner vaak met een goede verstandhouding uit elkaar. Jullie werken namelijk samen aan een uitkomst die voor jullie allebei werkt. Zeker wanneer jullie samen ook kinderen hebben is een goede relatie na scheiding van groot belang. Kinderen worden vaak de dupe van een scheiding. Een goede verstandhouding tussen jou en jouw ex-partner helpt jullie kinderen de scheiding te verwerken.
Naast de emotionele gevolgen van een scheiding, heeft een scheiding ook financiële gevolgen. Zeker wanneer je allebei een eigen echtscheidingsadvocaat inschakelt, kunnen de kosten van een echtscheiding hoog oplopen. De kosten van scheiden met mediation zijn vaak een stuk lager, aangezien je de kosten van een mediator vaak deelt. Een scheiding met behulp van een mediator is bovendien meestal een stuk sneller achter de rug. Het duurt gemiddeld 2 tot 8 uur om samen met de mediator tot een oplossing te komen.
Belangrijk om te weten is dat een mediator in tegenstelling tot een advocaat geen wettelijk beschermde titel is. Iedereen mag zich daarom in Nederland een mediator noemen. Wanneer je verschillende mediators gaat vergelijken is het van belang dat de mediator geregistreerd is bij de Mediatorsfederatie Nederland. Hier kun je onder andere uit afleiden dat de mediator een opleiding heeft gevolgd en bovendien al ervaring heeft in het vak.
Met gezamenlijke advocaat scheiden
Naast een mediator, kun je ook een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat inschakelen. Ook hierbij bespreken jij en je ex-partner samen welke afspraken gemaakt worden en hoe jullie eigendommen verdeeld zullen worden. Waar een mediator er voornamelijk is om het gesprek te leiden, heeft een advocaat vaak meer expertise over het juridische en financiële aspect. Dit kan erg handig zijn wanneer jullie bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben. Door deze expertise zijn advocaten vaak duurder dan een mediator. Het is zeer wenselijk dat jouw advocaat gespecialiseerd is in familierecht, als je besluit te kiezen voor scheiden met een advocaat.
Scheiden met een eigen advocaat
In het ergste geval is het voor jou en jouw ex-partner niet meer mogelijk te communiceren zonder dat emotie de overhand krijgt. Het is dan alleen nog mogelijk allebei een eigen echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Dit heeft bij een scheiding nooit de voorkeur, maar is in dat geval onvermijdelijk. Deze advocaten zullen er dan alles aan doen om jullie individuele belangen te behartigen.
Bij scheiden met aparte echtscheidingsadvocaten ligt een vechtscheiding op de loer. Een vechtscheiding ontstaat wanneer de relatie tussen jou en je ex-partner dermate slecht is, dat jullie bewust elkaars belangen proberen te schaden. Vechtscheidingen duren vaak extra lang. Dit is met name te danken aan de lange doorlooptijden van de gerechtelijke procedure die hierbij komt kijken. Hierdoor kunnen kosten erg hoog oplopen.