Aftrekbare kosten bij mediation

Je gaat scheiden en hebt gekozen voor een mediator om tussen jou en jouw ex-partner in te staan om tot een goede oplossing te komen. Dat is een goede stap maar daar komt weer meteen wat anders bij om de hoek kijken. De mediator moet ook betaald worden en daar horen nog een aantal regels bij. Omdat er veel verschillende mediators zijn die verschillende specialisaties hebben zijn er ook veel verschillen tussen de kosten van mediators.

Wie betaalt de mediator?

Ook hier geldt dat dit veel kan verschillen. Over het algemeen wordt dit besloten aan het begin van het mediationtraject. Daar wordt in overleg een overeenkomst gesloten over hoe het traject zich zal verlopen met daarin ook verwerkt wie de kosten voor zich zal dragen. Bij een scheiding zullen de kosten gedeeld worden tussen beide voormalig echtgenoten. Echter zijn er ook veel andere conflicten waar een mediator ingezet kan worden. Zo wordt bij een arbeidsconflict vaak geregeld dat de werkgever de kosten voor zich neemt omdat deze in een betere financiële positie is dan de werknemer. Wie de mediation betaalt, is dus afhankelijk van de situatie.

Valt mediation onder een verzekering?

Het is afhankelijk van je rechtsbijstandverzekering of je de mediation of een deel van de mediation vergoed kunt krijgen. Bij ruim 30% van de rechtsbijstandverzekeringen wordt de mediation bij scheidingen niet vergoed. Ook als je volgens de verzekering wel recht hebt op een vergoeding zitten er vaak nog haken en ogen aan. Zo zit er vaak een maximum aan de vergoeding die een verzekering uitkeert bij mediation. Ook zul je vaak een lange periode moeten wachten voor je via je rechtsbijstandverzekering in aanmerking komt voor mediation. Het is natuurlijk niet fijn om lang te moeten wachten voordat er actie ondernomen wordt als je besloten hebt om te gaan scheiden. Dat met het feit dat vaak niet alle mediation vergoed wordt maakt het te overwegen om mediation te zoeken die niet via de verzekering loopt.

Kun je toeslagen krijgen voor mediation?

Elke mediator kan zijn eigen tarief aanhouden. Daarom is het voor veel mensen goed om te kijken naar een goedkope mediator. Hiervoor moet je de verschillende mediators goed vergelijken. Maar het is ook mogelijk om een toevoeging te ontvangen vanuit de overheid zodat je wel gebruik kan maken van een mediator als je dit bijvoorbeeld niet zou kunnen betalen. Of je een toevoeging kunt ontvangen is afhankelijk van je inkomen en je spaargeld. Zo kom je als alleenstaande bij een inkomen onder de €27.900 (gemeten over peiljaar 2018) in aanmerking voor een toevoeging. Als niet-alleenstaande kom je bij een verzamelinkomen onder de €39.400 in aanmerking voor een toevoeging. Wel zul je altijd een eigen bijdrage blijven betalen als je een toevoeging krijgt. Je minimale eigen bijdrage voor mediation is altijd €55.

Zijn er aftrekbare kosten bij mediation?

Een deel van de kosten die je maakt bij een mediator zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt vooral bij een scheiding waarbij een mediator gebruikt wordt. Als je alimentatie moet gaan betalen of juist gaat ontvangen dan kun je de kosten die je gemaakt hebt om dit te regelen aftrekken van de inkomstenbelasting. Hieronder vallen dus ook de kosten van de ingehuurde mediator. Echter kun je niet zomaar alle kosten van de mediator van je inkomstenbelasting aftrekken. Het gaat in deze puur voor de kosten die de mediator maakt om de alimentatie te regelen. Je mediator zal je dus een factuur moeten sturen met daarop gespecificeerd hoeveel tijd en daarmee kosten er gepaard gingen met het regelen van de alimentatie. Mocht je verder nog vragen hebben over de kosten van een mediator kun je deze het beste in het kennismakingsgesprek met de mediator stellen. Zo ben je meteen op de hoogte van de regels en hoe je mediator je daarin het best kan helpen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden