Gratis mediator

Normaal gesproken zitten er aan een echtscheiding behoorlijk wat kosten verbonden. Afhankelijk van het feit of jij en je ex-partner met ruzie uit elkaar gaan moeten er één of twee advocaten betaald worden. Het alternatief voor een advocaat is een mediator, maar ook aan mediation zijn kosten verbonden. Het is belangrijk om de verschillende mediators goed naast elkaar te leggen en op onder andere hun expertises te vergelijken. Ben je niet in de financiële gelegenheid om een mediator of advocaat te bekostigen, maar heb je samen met je partner toch besloten om te gaan scheiden? Dan is een gratis mediator wellicht iets voor jou. Er is namelijk een mogelijkheid om te scheiden via de gesubsidieerde rechtsbijstand.

Wanneer kom je in aanmerking voor gratis scheiden?

Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in het gezinsinkomen van jou en je ex-partner. Er wordt namelijk gekeken naar het verzamelinkomen van twee jaar voor de aanvraag van de scheiding. Mocht de keuze zijn gemaakt om in 2020 te scheiden, dan wordt er dus gekeken naar het verzamelinkomen over 2018. Het verzamelinkomen moet lager of gelijk zijn aan €27.900. Wanneer je minderjarige kinderen hebt mag het verzamelinkomen tot €39.400 oplopen. Dit is de grens om in aanmerking te komen voor een gratis (en dus gesubsidieerde) scheiding.

Hoe treedt dit in werking?

Wanneer je voldoet aan de bovenstaande eisen kun je een gratis scheiding aanvragen. Je zult echter nog wel de griffiekosten moeten bekostigen. Griffiekosten zijn de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter. Deze kosten zijn erg laag: je kunt soms al scheiden voor €55. Wanneer deze kosten betaald zijn, worden alle ingestuurde documenten en aktes ingezien. Mochten er naar aanleiding van de ingeleverde stukken aanvullende vragen zijn wordt er contact met je opgenomen. Wanneer alles in orde is kunnen de papieren ondertekend worden. Door middel van een advocaat wordt het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank.

Kom je niet in aanmerking voor een gesubsidieerde scheiding?

Je kunt de kosten die bij een scheiding komen kijken reduceren door van tevoren al goed de zaken op een rijtje te zetten. De meeste kosten worden gemaakt door het inschakelen van een advocaat of mediator. Je kunt vooraf een vast bedrag afspreken met de advocaat. Om te bezuinigen op de kosten kun je het beste al het papierwerk en de afspraken omtrent jullie financiën duidelijk op papier hebben staan. De advocaat moet meerdere documenten van jou en je ex-partner inzien. Je kunt hierbij denken aan het trouwboekje of samenlevingscontract, een overzicht van de bankrekeningen, en aan gegevens van de ziektekostenverzekeringen. De advocaat kan jou het beste adviseren en bijstaan wanneer de financiële situatie zo concreet mogelijk is weergegeven.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten?

Door middel van een kleine maandelijkse bijdrage kun je je laten verzekeren voor rechtsbijstand. Dit komt van pas wanneer je weleens juridische vragen hebt, maar ook wanneer je graag een team van juristen en advocaten achter de hand hebt om jou duidelijk advies te geven. Het is dan handig om je te laten verzekeren. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten is het mogelijk dat de kosten voor je scheiding gedeeltelijk of in zijn geheel wordt vergoed door de desbetreffende verzekeraar.

Wat zijn de nadelen van gratis scheiden?

Er zitten weinig nadelen voor jou en je partner aan een gesubsidieerde scheiding. Je krijgt dezelfde professionele begeleiding als mensen die niet in aanmerking komen voor het gratis scheiden. Wanneer jij en je ex-partner niet samen het echtscheidingsverzoek in willen of kunnen dienen, moet er een advocaat of een mediator betrokken worden. De kosten die daaraan zijn verbonden zijn meestal wel hoog. Voor een goedkope echtscheiding moet je dus nog wel goed door één deur kunnen met je ex-partner.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden