Wat kost een mediator?

De kosten voor het inschakelen van een mediator kunnen erg verschillen. Een mediator betaal je per uur en dit uurtarief wordt bepaald door de mediator zelf. Gemiddeld ligt dit uurtarief rond de €150, exclusief BTW. Het is vrij gebruikelijk dat jij en je ex-partner hier allebei de helft van betalen. Het is natuurlijk mogelijk dat hierin een andere regeling wordt getroffen. Dit wordt dan door de mediator vastgelegd in de mediationovereenkomst.

Het aantal uren dat besteed wordt aan mediation is gemiddeld twee tot acht uur. Doorberekend kost mediation voor jou en je ex-partner samen daarom gemiddeld 300 tot 1200 euro, exclusief BTW. De kosten kunnen vooraf moeilijk ingeschat worden, aangezien het niet zeker is hoeveel sessies jullie nodig zullen hebben. Het uurtarief staat daarentegen wel vaak vooraf vast. Dit is vaak online handig te vergelijken. De mediator kan je vaak een inschatting geven van de kosten na het eerste gesprek. Mocht er uiteindelijk geen oplossing gevonden zijn met de hulp van de mediator dien je vaak alsnog het vooraf besproken bedrag te betalen.

De kosten van de mediation bespreek je met de mediator in een kennismakingsgesprek. Aan de hand van verschillende kennismakingsgesprekken kunnen jij en je ex-partner tevens bepalen welke mediator jullie kiezen. Deze gesprekken zijn vaak vrijblijvend en sommige mediators bieden een gereduceerd tarief aan voor een eerste gesprek. Hier hoef je dus geen hoge kosten voor te verwachten.

Voordelige optie in geval van scheiden

De kosten van mediation zijn in vergelijking met andere opties voor hulp bij scheiding relatief laag. Waar je de kosten van een mediator met je ex-partner deelt, moet je een echtscheidingsadvocaat helemaal zelf betalen. Bovendien verloopt een scheiding met behulp van mediation vaak een stuk sneller waardoor jouw kosten ook lager blijven dan wanneer jullie scheiden met aparte echtscheidingsadvocaten.

Kan ik een vergoeding krijgen voor mediation?

In Nederland is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor mediation van de Raad van Rechtsbijstand. Hierdoor kun je vanaf €55 een mediator inschakelen, dit is de minimale eigen bijdrage. De subsidie voor mediation dient aangevraagd te worden door de mediator, dit kun je niet zelf doen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het inkomen en vermogen van jou en je ex-partner.

Met betrekking tot het inkomen is het van belang of jij en je ex-partner één of meer minderjarige kinderen hebben. Wanneer dit het geval is heb je recht op een subsidie indien je inkomen lager dan €39.400 is. Als dit niet het geval is, heb je bij een inkomen lager dan €27.900 recht op een subsidie. Daarnaast mogen jij en je ex-partner allebei niet meer dan €30.000 aan Box 3 vermogen per persoon hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om spaargeld. Ten slotte mag jouw zogenaamde ‘financieel resultaat na scheiding’ niet hoger zijn dan €15.423. Het financieel resultaat staat gelijk aan het het geld dat je overhoudt na verdeling van het vermogen en direct beschikbaar is.

Rechtsbijstandverzekering

Ook een rechtsbijstandverzekering kan de kosten van het inschakelen van een mediator deels dekken. Echter is mediation niet bij alle rechtsbijstandverzekeringen inbegrepen. Een kleine 70% van alle rechtsbijstandverzekeringen dekt de kosten van mediation wel. Vaak moet je hiervoor bij jouw verzekeraar een extra module afsluiten.

Daarnaast is de dekking van kosten voor mediation vaak beperkt. Zo is er vaak sprake van een bepaalde wachttijd. Vaak is het een eis dat je minimaal drie jaar getrouwd moet zijn voordat je werkelijk beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering. Er bestaan daarentegen ook verzekeringen waarbij dit na een jaar al kan. Deze wachttijden zijn ontstaan door het hoge aantal echtscheidingen in Nederland.

Naast de dekking van de kosten, is ook de hoogte van het bedrag dat je kunt claimen vaak beperkt. Wanneer het bedrag op jouw rekening hoger is dan €2.000, bestaat de kans al dat je een deel zelf moet gaan betalen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden