Pensioen na scheiding

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar ook het pensioen dat jij en je partner hebben opgebouwd, moet verdeeld worden als jullie gaan scheiden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Ouderdomspensioen

Als je gescheiden bent na 30 april 1995, heb je volgens de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (VPS) recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je ex-partner tijdens jullie huwelijk heeft opgebouwd. Dit is het geval als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. De pensioenuitvoerder betaalt aan zowel jou als je ex-partner de helft van opgebouwde pensioen uit. Het is wel van belang dat je dit binnen 2 jaar na de scheiding doorgeeft aan de pensioenuitvoerder. Overigens kunnen jullie in overleg ook kiezen voor een andere verdeling dan de 50-50-verdeling. Dit moet dan wel opgenomen zijn in het echtscheidingsconvenant.

Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan zijn er in die voorwaarden waarschijnlijk al afspraken over de verdeling van het pensioen vastgelegd. Deze afspraken zijn dan leidend voor de verdeling.

Als het gaat om een bedrag van minder dan €462,88 bruto per jaar, keert de pensioenuitvoerder niet uit. Dit wordt klein pensioen genoemd.

Nabestaandenpensioen

Ook als je ex-partner overlijdt, heb je in veel gevallen recht op een deel van het nabestaandenpensioen. Dit wordt dan bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Je hebt alleen recht op het deel van het nabestaandenpensioen dat tijdens het huwelijk op opgbouwd. Het bijzonder nabestaandenpensioen is meestal ongeveer 70% van het ouderdomspensioen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden