Scheiden van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed besluit je om al dan niet tijdelijk gescheiden van elkaar te leven. Je deelt tafel en bed dus niet meer. Deze vorm van scheiding komt tegenwoordig weinig voor, omdat de wet je niet verplicht om tijdens een huwelijk samen te wonen.

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Mensen kiezen vaak voor een scheiding van tafel bed wegens praktische redenen, bijvoorbeeld omdat de financiële situatie het niet toelaat om te scheiden, of omdat samenwonen niet meer gaat. Wettelijk gezien ben je na scheiding van tafel en bed nog getrouwd. Wel worden huwelijk die in gemeenschap van goederen gesloten zijn na een scheiding van tafel en bed omgezet naar een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. Na de scheiding van tafel en bed moet het gezamenlijk vermogen en de bezittingen dus verdeeld worden.

Scheiding van tafel en bed aanvragen

Je kunt alleen een scheiding van tafel en bed aanvragen wanneer je getrouwd bent. Als je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, is het niet mogelijk om een scheiding van tafel en bed aan te vragen. De aanvraag verloopt hetzelfde als die van een echtscheiding. Er dient een aanvraag opgesteld te worden door een advocaat, die vervolgens ingediend moet worden bij de rechter. De rechter zal vervolgens uitspraak doen over de scheiding van tafel en bed. Wanneer er minderjarige kinderen zijn, moet net als bij een echtscheiding een ouderschapsplan opgesteld worden.

Beëindigen scheiding van tafel en bed

De scheiding van tafel en bed heeft geen maximale duur en kan dus de rest van je leven in stand blijven. Het is echter ook mogelijk om de scheiding van tafel en bed te beëindigen en een echtscheiding aan te vragen. Uiteraard is het ook mogelijk om samen verder te gaan, dan wordt de scheiding van tafel en bed weer beëindigd en ben je weer officieel getrouwd.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Wat is scheiden van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed ben je officieel nog wel getrouwd, maar wonen jij en je partner niet…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag