Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed. Vroeger kwam het regelmatig voor, tegenwoordig iets minder. Willen jij en je partner niet meer samen onder één dak leven, maar niet definitief scheiden? Scheiden van tafel en bed is dan een goede tijdelijke oplossing. Deze vorm van scheiden is mogelijk wanneer je getrouwd bent. Hebben jullie gezamenlijk een geregistreerd partnerschap, dan behoort het niet tot de mogelijkheden. Zou je graag meer te weten komen over het scheiden van tafel en bed, omdat jij en je partner op dit moment niet meer samen willen wonen? Op Rechtsinfo.nl vertellen we je er graag meer over.

Kiezen voor scheiding van tafel en bed

Waar mensen er vroeger voor kozen te scheiden van tafel en bed vanwege hun geloofsovertuiging, kiezen mensen er tegenwoordig enkel voor omdat het praktische oplossing is. Hebben jullie besloten de relatie te beëindigen, maar is dit financieel niet mogelijk dan kun je samen besluiten op dit moment enkel te gaan scheiden van tafel en bed. Wettelijk gezien zijn jullie dan nog getrouwd, maar je leeft niet meer onder één dak.

Een huwelijk onder gemeenschap van goederen wordt in dit geval omgezet naar een huwelijk met huwelijkse voorwaarden. Na de scheiding van tafel en bed hebben jullie beiden een eigen vermogen, inkomen en schulden.

De procedure scheiding van tafel en bed

Vaak gaan mensen ervan uit dat een scheiding van tafel en bed eenvoudig te regelen is. Zijn jullie het met elkaar eens over de verdeling van jullie gezamenlijke eigendommen, dan vereenvoudigt dit natuurlijk de procedure. Let er wel op dat een scheiding van tafel en bed – net zoals een officiële scheiding – tevens via de rechtbank zal moeten verlopen. Om deze reden heb je een advocaat nodig om het verzoek in te dienen bij de rechtbank. In het verzoek zal de advocaat de rechter ervan overtuigen dat jullie relatie duurzaam ontwricht is, waardoor het op dit moment niet meer mogelijk is samen te leven.

Hebben jullie samen minderjarige kinderen, dan dien je net als bij een standaard echtscheidingsprocedure een ouderschapsplan op te stellen. Het is belangrijk zowel de afspraken omtrent de verdeling van de goederen als de kinderen op een nauwkeurige wijze op te stellen. De afspraken die in het ouderschapsplan en het verzoek tot scheiden van tafel en bed worden vastgelegd, zijn nadat de rechter uitspraak heeft gedaan rechtsgeldig.

Wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan, dient de beschikking binnen zes maanden te worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Gebeurt dit niet binnen zes maanden, dan is de beschikking niet meer rechtsgeldig.

Wat gebeurt er na een scheiding van tafel en bed?

Als je gaat scheiden van tafel en bed, dan wordt jullie gezamenlijke bezit, vermogen en inkomen van elkaar gesplitst. Maakt een van beiden na de scheiding van tafel en bed schulden, dan is de ander daarvoor niet meer medeaansprakelijk.

Ten aanzien van de kinderen verandert er na een scheiding van tafel en bed minder. Jullie blijven beiden verantwoordelijk voor de kinderen en leggen de afspraken ten aanzien van de omgang en het onderhoud zorgvuldig vast in een ouderschapsplan. Vermeld in dit contract ook wie daadwerkelijk het hoofdelijk gezag zal uitvoeren en hoe jullie met elkaar in gesprek zullen gaan wanneer er belangrijke besluiten ten aanzien van de kinderen moeten worden genomen.

Is een van jullie niet in staat om na de scheiding van tafel en bed rond te komen en verdient de ander genoeg waardoor deze in staat is te helpen? Er geldt dan net als bij een normale scheiding een onderhoudsplicht. Tevens kan opgebouwd ouderdomspension worden verdeeld, terwijl de opbouw van het nabestaandenpensioen gewoon kan doorgaan.

Een nieuwe liefde

Loop jij, of loopt jouw ex-partner een nieuwe liefde tegen het lijf? Het is gewoon mogelijk om met een nieuwe partner te gaan samenwonen. Let er wel op dat het niet mogelijk is te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wanneer je dit wenst, zal je eerst moeten scheiden. De scheiding van tafel en bed zorgt ervoor dat je toch nog deels aan elkaar verbonden bent.

Scheiding van tafel en bed beëindigen

Soms kiezen mensen ervoor de scheiding van tafel en bed te beëindigen. Als je elkaar erg mist en weer wilt samenwonen, kun je ervoor kiezen de scheiding van tafel en bed te beëindigen bij de rechtbank waardoor jullie na de ontbinding weer officieel getrouwd zijn. Ben je er tijdens het alleen wonen echter achter gekomen dat je definitief wilt scheiden, dan kun je een advocaat de rechtbank laten verzoeken om het huwelijk officieel te laten ontbinden.

Meer informatie over scheiden van tafel en bed

Zou je graag meer informatie ontvangen over het scheiden van tafel en bed? Stuur ons dan geheel vrijblijvend een bericht. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bij Rechtsinfo.nl zijn we er om jou te informeren en adviseren. Maak daar gebruik van.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Wat is scheiden van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed ben je officieel nog wel getrouwd, maar wonen jij en je partner niet…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag