Uit elkaar met kind

Uit elkaar gaan is extra vervelend wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Om kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen te helpen, is het sinds enkele jaren verplicht om een ouderschapsplan op te stellen als jij en je partner uit elkaar gaan. Naast het ouderschapsplan is het gedrag van jullie als ouders uiteraard ook van invloed.

Emotionele begeleiding

Ieder kind uit zich anders, maar veel kinderen vinden een scheiding emotioneel zwaar. Je kunt je kinderen als ouders helpen om de scheiding te verwerken. Hoewel jij en je partner uit elkaar gaan, is het belangrijk dat jullie een front blijven vormen. Vertel je kinderen dan ook samen over het besluit om te gaan scheiden. Zo voorkom je ook dat kinderen een voorkeur ontwikkelen voor één van de ouders. Maak de kinderen daarnaast altijd duidelijk dat de scheiding niet hun schuld is. Veel kinderen krijgen namelijk te maken met schuldgevoelens na een scheiding. Is jullie scheiding definitief, maak de kinderen dan wel duidelijk dat papa en mama niet meer bij elkaar komen, geef ze geen valse hoop.

Ouderschapsplan

Zoals eerder beschreven is het tegenwoordig dus ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarin moeten alle afspraken rondom de kinderen worden vastgelegd, zoals waar ze komen te wonen, hoeveel alimentatie er moet worden betaald, maar ook wie de kinderen naar school brengt en ze haalt en hoe jullie elkaar als ouders op de hoogte zullen blijven houden van belangrijke gebeurtenissen rondom de kinderen. Bijvoorbeeld informatie over de voortgang op school en de keuze voor een school.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden?

Het besluit om te gaan scheiden is moeilijk en de volgende drempel is om dit aan je kinderen te vertellen.…

Lees meer →

Mijn ex-partner en ik hebben samen een kind. Hoe ontbinden we ons geregistreerd partnerschap?

De procedure voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap lijkt erg veel op de procedure van een echtscheiding. Ook om…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag