Wanneer scheiden?

Het besluit om te gaan scheiden is vaak geen makkelijke beslissing. Veel mensen doen er zelfs jaren over om het definitieve besluit te nemen om te gaan scheiden. Hoe neem je nu het besluit om te gaan scheiden of niet?

Stel jezelf een aantal vragen

Om een eerste stap te zetten om te bepalen of scheiden de juiste keuze is, kun je jezelf een aantal vragen stellen. De eerste belangrijke vraag daarbij is: zijn jij en je partner nog bereid er samen iets van te maken? Als deze bereidheid er niet meer lijkt te zijn, kun je jezelf de volgende vraag stellen: kan deze bereidheid nog teruggehaald worden en willen we dat? Wanneer het antwoord op deze vragen positief is, kunnen jullie bijvoorbeeld denken aan relatietherapie om meer inzicht te krijgen in waar het op dit moment misgaat in jullie huwelijk en hoe jullie dit kunnen herstellen.

Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf af te vragen: kun je jezelf voorstellen hoe het is als jullie uit elkaar zijn? Welke dingen zullen er echt beter zijn? Denk hierbij niet aan de dingen die er dan juist niet meer zullen zijn, zoals geen ruzie of gezeur meer. Focus op de dingen die een scheiding jou in positieve zin op zou leveren en vraag jezelf af of dit voldoende is om de scheiding ook daadwerkelijk door te zetten. Beeld je dus de situatie in dat je gescheiden bent en bedenk je hoe je leven er dan uit ziet. Word je daar gelukkig van?

Jij wilt niet scheiden, je partner wel

Soms doet zich een nog moeilijkere situatie voor, namelijk de situatie waarin jij niet wilt scheiden, maar je partner aangeeft dit wel te willen. Je kunt in dat geval je partner vragen of hij of zij relatietherapie nog ziet zitten. Vaak is dit echter een gepasseerd station en heeft de partner zijn of haar keuze al gemaakt. In dat geval doe je er goed aan om zo rustig mogelijk te blijven onder de situatie en alleen waar nodig over de scheiding te communiceren. Zo maak je de situatie voor jezelf en je partner het meest draaglijk.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden