Ouderschapsplan

Download Ouderschapsplan

Laat hier onder je e-mailadres achter om toegang te krijgen tot de download.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als jij en je partner uit elkaar gaan en jullie minderjarige kinderen hebben, moeten jullie samen een ouderschapsplan opstellen. Daarin staan alle afspraken die jullie gemaakt hebben rondom de opvoeding van de kinderen.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Het opstellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Daarnaast is een ouderschapsplan ook verplicht voor samenwonende ouders die gezamenlijk het gezag over de kinderen hebben.

Inhoud van het ouderschapsplan

In het ouderschapsplan moet onder andere staan hoe de opvoeding verdeeld wordt en hoe de omgang met de kinderen geregeld wordt. Ook moeten jullie nagedacht hebben over hoe jullie elkaar blijven informeren over belangrijke beslissingen die rondom de kinderen gemaakt moeten worden, denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een nieuwe school. Verder moeten uiteraard ook de financiële lasten voor de kinderen verdeeld worden. Waarschijnlijk moet jij of je partner kinderalimentatie gaan betalen na de scheiding.

Het is ook mogelijk om andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan, over zaken die jullie belangrijk vinden in de opvoeding. Ook kun je er aan denken om afspraken op te nemen over het contact met verdere familieleden, zoals opa’s en oma’s.

Gemaakte afspraken nakomen

Voordat de scheiding definitief kan worden gemaakt, moet de rechter het ouderschapsplan goedkeuren. Dat betekent dus dat zowel jij als je ex-partner vervolgens juridisch verplicht zijn om zich aan het gemaakte plan te houden. Wanneer je ex-partner de kinderalimentatie bijvoorbeeld niet betaalt, kun je vervolgens een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Als je ex-partner de omgangsregeling niet nakomt, kun je terecht bij de politie.

Aanpassen ouderschapsplan

Zeker wanneer jullie kinderen nog erg jong zijn, is de kans groot dat het ouderschapsplan meerdere keren aangepast moet worden. Kinderen ontwikkelen zich immers snel en er doen zich steeds weer nieuwe situaties voor. Spreek daarom vaste momenten af om met je ex-partner te bespreken of het huidige ouderschapsplan nog voldoet.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden