Samenlevingscontract ontbinden

De voordelen

  • Snel: binnen enkele weken geregeld
  • Eenvoudig: documenten invullen en opsturen
  • Goedkoop
  • Geen gang naar de rechter nodig

De nadelen

  • Niet mogelijk als jij en je partner niet samen het verzoek in kunnen of willen dienen
  • Niet mogelijk als jullie minderjarige kinderen hebben
  • Geen aandacht voor emotionele aspect

Meer hulp nodig?

Vergelijk de aanbieders

Beoordeling

Specialisme:

Mediation met kinderen

Unieke producten:

Voor elke situatie een oplossing

Vanaf € 299,00

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Online scheiden

Unieke producten:

Spoed scheiding

Vanaf € 296,00

Bezoek website

Beoordeling

Specialisme:

Financiële & juridische expertise

Unieke producten:

Totale ontzorging

Vanaf € 299,00

Bezoek website

Heb jij recht op subsidie?

Samenlevingscontract ontbinden

Jullie wonen samen en hebben een samenlevingscontract. Helaas hebben jullie besloten dat de relatie niet meer werkt en dat het tijd is om uit elkaar te gaan. Het samenlevingscontract zal hierom ontbonden moeten worden. Een samenlevingscontract ontbinden is niet ingewikkeld. Je hoeft ervoor niet naar de notaris en er is geen gerechtelijke procedure voor nodig.

In een samenlevingscontract staat altijd vermeld hoe je de overeenkomst kunt beëindigen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de overeenkomst schriftelijk te ontbinden.

Samenlevingscontract ontbinden bij een koopwoning

Bezit je samen met je toekomstige ex-partner een eigen woning, dan staat deze vaak ook als begunstigde vermeld op jouw levensverzekering. Wil je dit graag wijzigen dan dien je dus contact op te nemen met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Daarnaast dienen jullie gezamenlijk te bekijken wat er na de scheiding met de woning gaat gebeuren. Het huis verkopen is fijn wanneer jullie beiden graag op een nieuwe locatie een frisse start willen maken. Zou een van jullie graag in het huis blijven wonen, dan zal je moeten bekijken of er op dit moment sprake is van een over- of onderwaarde zodat je kunt bepalen of er een uitkoopsom betaald moet worden en zo ja door wie. Voor meer informatie over het uitrekenen van de uitkoopsom verwijzen we naar het artikel ‘uitkopen partner bij scheiding’.

Samenlevingscontract ontbinden bij een huurwoning

Uit elkaar gaan met een huurwoning is een stuk eenvoudiger dan met een koophuis. Toch is het belangrijk om een goed gesprek met je ex-partner te voeren waarin jullie elkaars wensen duidelijk in kaart brengen. Jullie dienen te bekijken of een van beiden in de woning wil blijven wonen en zo ja wie, óf dat jullie ervoor kiezen het huurcontract op te zeggen omdat jullie allebei ergens anders opnieuw willen beginnen.

Houd er rekening mee dat wanneer een van beiden in de woning blijft wonen, je dit aan de verhuurder dient te laten weten zodat het huurcontract kan worden aangepast. Hiermee wordt degene die uit het huurcontract wordt geschrapt ontslagen uit zijn verplichtingen ten aanzien van de huurbetalingen.

Ouderschapsplan opstellen

Als er kinderen in het spel zijn, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarin jullie de afspraken omtrent de opvoeding en kosten vastleggen. Naast dat het verplicht is om een ouderschapsplan te maken, is het voor jullie zelf ook erg belangrijk. Met een aantal duidelijke afspraken kunnen er per slot van rekening in de toekomst geen onduidelijkheden ontstaan en weten jullie beiden exact waar je aan toe bent.

Een ouderschapsplan kun je samen opstellen, maar wanneer het lastig is om het met elkaar eens te worden kunnen jullie ook de hulp van een onafhankelijk persoon – zoals een scheidingsmediator – inschakelen.
Let op: het afsluiten van een samenlevingscontract zorgt er niet voor dat de biologische vader automatisch de juridische vader is. Het is noodzakelijk dat jouw partner jullie kinderen bij de burgerlijke stand heeft erkend en dat jullie gezamenlijk gezag hebben aangevraagd bij de rechtbank. Heb je dat na de geboorte van jullie kinderen niet geregeld, dan dienen jullie dit alsnog zo spoedig mogelijk te doen. Op deze manier blijven jullie beiden officieel ouder van de kinderen en hebben jullie evenveel zeggenschap in de belangrijke keuzes ten aanzien van de kinderen.

Alimentatie

Wanneer een huwelijk strandt, is de meestverdienende partner verplicht de andere partner financieel te ondersteunen als deze zelf niet in staat is om alle vaste lasten op eigen houtje te betalen. Bij een samenlevingscontract is dit echter niet het geval. Tenzij jullie hierover afspraken hebben gemaakt en deze hebben vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst. Het moeten betalen van kinder- of partneralimentatie is dus geheel afhankelijk van hetgeen jullie eerder met elkaar overeen zijn gekomen.

Hebben jullie tijdens het opstellen van de samenlevingsovereenkomst geen afspraken gemaakt over het betalen van alimentatie, maar zijn jullie nu beiden van mening dat een van jullie de ander financieel kan ondersteunen voor een bepaalde periode? Jullie zijn natuurlijk vrij hierover afspraken te maken. Het is alleen niet verplicht.

Boedelscheiding

Toen jullie het samenlevingscontract opstelden, heb je afspraken gemaakt over de verdeling van de spullen. Soms kiezen mensen er echter voor om dit open te laten. Ze geven aan dat ze de verdeling van de gezamenlijke eigendommen in goed overleg zullen laten geschieden. Is dit bij jullie het geval, ga dan met elkaar in gesprek en geef elkaar de ruimte om aan te geven hoe de verdeling het beste kan gebeuren.

Zijn er tijdens de scheiding schulden en is het niet duidelijk hoe jullie deze moeten verdelen? Het verdelen van een openstaande schuld is een serieuze aangelegenheid. Kies er daarom voor om, als jullie het niet gemakkelijk eens worden, een mediator of scheidingsexpert in te schakelen. Deze kan jullie begeleiden en adviseren omtrent het maken van keuzes.

Meer informatie

Wil je meer informatie ontvangen over het ontbinden van een samenlevingscontract of heb je een andere vraag omtrent scheiden met of zonder hypotheek? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Bij Rechtsinfo.nl zijn we er om jou te informeren en adviseren. En dat is iets wat wij maar al te graag doen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden