Uurtje-factuurtje constructie advocaten onhoudbaar

Als de situatie het maar enigszins toelaat, laten burgers en bedrijven advocaten links liggen. De reden: angst voor een torenhoge rekening. Veel advocaten blijven vasthouden aan uurtje-factuurtje, waardoor je van te voren nooit precies weet hoeveel je moet betalen. Je weet alleen dat die rekening hoog zal zijn. De advocaat rekent immers meestal zeker € 200 per uur. Veel burgers en ondernemers die wellicht een advocaat nodig hebben, besluiten deze om die reden niet te nemen.

Lagere tarieven voor standaardzaken

Met de crisis wordt de markt steeds kritischer. Dat zie je in alle sectoren en ook in de advocatuur. Voor standaardzaken die technisch niet zo ingewikkeld zijn, willen cliënten niet meer zulke hoge tarieven betalen. Advocaten moeten steeds vaker goed vaststellen wat nu precies de toegevoegde waarde is die ze leveren en daar de prijs op baseren. Dat betekent dat advocaten veel klantgerichter moeten denken en dat vergt een cultuuromslag. Er zijn al diverse advocatenkantoren die nadenken over een nieuw businessmodel, maar je moet wel zoeken naar die kantoren die komen met een eerlijke prijs.

Advies: vraag om duidelijkheid en eis openheid

Het is aan te raden om voor duidelijkheid en openheid te gaan als je een advocaat wilt inschakelen. Laat vastleggen wat de advocaat denkt te gaan doen en wat dat gaat kosten. Natuurlijk is dat een ongeveer-prijs, want je weet van te voren niet precies wat er gaat gebeuren. Maar een indicatie is wel belangrijk. In bijna alle sectoren wordt er op die manier gewerkt, dus in de advocatuur moet dat ook kunnen. Zorg dat je weet wat je per uur betaalt en wie het werk precies doet, de partner van het kantoor of zijn stagiair. Met vaste prijsafspraken worden advocaten gedwongen om efficiënter te gaan werken en dat spreekt mensen aan. Dat blijkt ook uit de trend die je in de echtscheidingswereld ziet. Daar valt de keuze steeds vaker op een mediator in plaats van op een advocaat. Een mediator spreekt vaak een totaalprijs aan en is goedkoper dan een advocaat die niet duidelijk is over de prijs, terwijl de kwaliteit van de diensten er vaak niet minder om is.

De invloed van internet

Er ontplooien zich online steeds meer initiatieven op het juridische vlak. Consumenten en bedrijven kunnen online diensten kopen. Op verschillende websites kun je gratis of voor een zacht prijsje contracten en algemene voorwaarden downloaden. De kwaliteit daarvan is steeds beter en wordt daarmee een serieuze concurrentie voor advocatenkantoren. Bovendien wordt er op fora en social media gesproken over de kwaliteit van advocatenkantoren. Deze online invloed geeft de machtsbalans nog een extra zetje weg van de advocatenkantoren, richting bedrijven en consumenten. Het kan niet anders of alle advocaten gáán mee veranderen.