Echtscheiding en het probleem van de restschuld

Foto via: www.leeuwarden.nl

Sinds het begin van de crisis zijn de huizenprijzen zeker 20 procent gedaald. Huizen zijn minder waard dan de hoogte van de hypotheek, waardoor er voor veel mensen niets anders op zit dan hun huis met een restschuld te verkopen als de situatie daarom vraagt. Bij 6 op de 10 gevallen waarbij een huis met een rechtsschuld wordt verkocht, is de aanleiding een echtscheiding. In geval van echtscheiding is het vaak niet mogelijk de verkoop van een huis uit te stellen. De restschuld levert vaak een hoop extra stress bovenop de stress die een scheiding an sich al met zich meebrengt.

Overschat de mogelijkheden van de Nationale Hypotheek Garantie niet

De Nationale Hypotheek Garantie draait niet voor een restschuld op, zoals sommige mensen denken. Alleen als er sprake is van gedwongen verkoop kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de hypotheekgarantie uitvoert, schulden voor haar rekening nemen.

Conflicten bij de verkoop van het huis

Veel stellen regelen het zo dat één van de twee in het huis blijft wonen nadat ze gescheiden zijn. Maar als geen van beiden de woning alleen kan betalen, dan zit er niets anders op dan dat het huis moet worden verkocht. Het kan dan voorkomen dat de vrouw een lage verkoopprijs wil aanhouden omdat zij haar deel van de restschuld kan betalen en zij dan snel van de ‘last’ van het gezamenlijke bezit af is. De man is het hier wellicht niet mee eens en wil best nog even gezamenlijk in het huis wonen als dat een hogere vraagprijs oplevert. Als beide partijen niet tot een compromis kunnen komen, kan het heel goed zijn dat een gang naar de rechter de enige oplossing is.

Advies: houd nog even samen de hypotheek aan

Juristen adviseren om nog even samen de hypotheek aan te houden zolang dat mogelijk. Dus niet meteen de woning in de verkoop doen. Als de vrouw ergens anders gaat wonen, heeft zij nog recht op hypotheekrenteaftrek over haar deel van de woonlasten. Als je het nog steeds niet eens bent over de vraagprijs, heb je meer tijd om tot goede afspraken te kopen. Vaak wordt in een echtscheidingsconvenant een vraagprijs en een laagste verkoopprijs opgenomen. Je kunt schematisch vastleggen wanneer en hoe de vraagprijs moet dalen als er in de gehele periode nog geen kopers zijn gekomen.

Koop niet meteen een nieuwe woning

Het is verstandig niet meteen een nieuwe woning te kopen. ‘Ga huren’, is het veelgehoorde advies. Tijdens een scheiding ga je vaak een onzekere toekomst tegemoet. Met huren ben je flexibeler en je kunt zo rustig alles op een rijtje zetten. Eenmaal weer gesetteld, kun je altijd nog kopen.