Wettelijk vader worden door je kind te erkennen

Foto via: www.avinci.nl
Als je getrouwd bent met de moeder van je kind, ben je automatisch ook de wettelijke vader van je kind, zelfs als je niet de biologische vader bent. Ben je de biologische vader van je kind, maar niet getrouwd met de moeder? Dan kun je wettelijk de vader worden door het kind te erkennen. Welke gevolgen heeft het om je kind te erkennen? Wat is het verschil met ouderlijk gezag? Is erkennen eigenlijk wel altijd nodig?

Rechten en plichten

Als je een kind erkent en wettelijk de vader wordt ben je ook juridisch verbonden met elkaar. Dat brengt met zich mee:

  • Dat je na een scheiding recht op omgang hebt. De verzorgende ouder heeft op dat moment de wettelijke plicht om jou te informeren om belangrijke zaken die jullie kind aan gaan.
  • Je bent onderhoudsplichtig tot dat je kind 21 jaar wordt.
  • Het is mogelijk om ook gezag over je kind te krijgen. Let op: dit gebeurt niet automatisch. Je moet dit samen met de moeder van je kind aanvragen.
  • Jij en je kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
  • Je kind kan jouw nationaliteit krijgen. Maar dit hangt af van het recht dat geldt in het land waarvan jij de nationaliteit hebt.
  • Je kind kan jouw achternaam dragen.

Verschil met ouderlijk gezag

Met de erkenning van je kind heb je een familierechtelijke betrekking, je bent echter nog geen wettelijke vertegenwoordiger van je kind. Daarvoor moet je ouderlijk gezag aanvragen. Pas als je het ouderlijk gezag ook hebt, mag jij ook beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van je kind. Je kunt ook handtekeningen of andere rechtshandelingen verrichten in naam van je zoon of dochter.

Geregistreerd partner? Dan moet je nog wel de erkenning van je kind regelen

Het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar. Eén zeer belangrijk verschil: bij een geregistreerd partnerschap is de erkenning van een kind niet automatisch geregeld. Het is in dat geval ook de vader die het kind moet erkennen.