4 tips om het co-ouderschap stressvrij te houden

Vaders zijn tegenwoordig meer betrokken bij de opvoeding, en moeders werken meer dan vroeger. Niet voor niets dus dat steeds meer ouders er na een scheiding voor kiezen ervoor om samen voor de kinderen te blijven wonen: het zogenaamde co-ouderschap. Maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Om het co-ouderschap te laten werken en je kinderen een zorgeloos en gelukkig bestaan te laten leiden, hebben we via de Huffington Post een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Maak allebei een kostenboekje

Geld; tijdens het huwelijk al de grootste reden voor ruzie, en dit wordt er na een scheiding vaak niet minder om. Om ervoor te zorgen dat je niet maanden later nog bij je ex hoeft aan te kloppen om de helft van de kosten van het aangeschafte drumstel van je zoon terug te eisen, is het belangrijk dat jullie hier een systematisch beleid voor in het leven roepen. Houd allebei in een overzichtelijk document bij wat de uitgaven zijn voor allerhande benodigdheden, en wissel dit op afgesproken tijden uit.

2. Zorg dat je kinderen overal hebben wat ze nodig hebben

Niets is vervelender als je kind zaterdag moet hockeyen zonder hockeystick of de deur uit moet zonder goede winterjas. Om in beide huizen een hockeystick en een dure winterjas te hebben liggen is misschien ook wat overdreven, maar een back-up-plan kan geen kwaad. Als je kind naast het verwerken van de scheiding ook nog met een nieuw soort chaos te maken krijgt, maak je het hem/haar moeilijker dan het hoeft te zijn.

3. Ben flexibel

Hoe flexibeler je bent, hoe gemakkelijker het gaat. Dit is vooral het geval als je puberende kinderen hebt. Lijkt het alsof je kind meer tijd bij je ex-partner spendeert dan bij jou? Probeer dit niemand kwalijk te nemen. Tieners lijken over het algemeen al nooit thuis te zijn, en als je een open en flexibele houding aanneemt zal jij een van de eerste zijn naar wie ze toekomen als ze ergens mee zitten of advies nodig hebben. Onthoud dat je ex je kind waarschijnlijk net zo moeilijk kan missen als jij.

4. Zie het als een zakendeal

Jullie zijn geen geliefden meer, en dat is met een reden. Toch moeten jullie er samen uit zien te komen. Het kan helpen om je ex te zien als een zakenpartner, in plaats van als je ex-partner. De deal die jullie sluiten is om op een optimale manier samen voor jullie kinderen te gaan zorgen. Zodra je de ander gaat zien als de vader of moeder van je kind, zal je de dingen die tussen jullie gebeurd zijn er misschien buiten kunnen zetten. Hoe moeilijk het soms ook is, je hebt uiteindelijk samen hetzelfde doel.

De positieve effecten van co-ouderschap lijken voor de hand liggend; doordat kinderen nog evenveel affectie en invloed van beide ouders ervaren, verandert er voor hen na een scheiding relatief minder dan voor kinderen die steeds een van de ouders voor langere tijd moeten missen. Echter, dit betekent wel dat het co-ouderschap goed uitgevoerd moet worden door twee ouders die hun kinderen laten zien dat ze nog op een normale manier met elkaar om kunnen gaan. Als kinderen zich in beide huizen thuis en gehoord voelen, zal het co-ouderschap na jullie breuk misschien zeker de beste optie blijken.