Kinderalimentatie te laag berekend in 2015

Sinds de wetswijziging op 1 januari van dit jaar wordt kinderalimentatie op een verkeerde manier berekend. Zo schrijft de NRC in deze weekendeditie naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad afgelopen vrijdag. Deze uitspraak kan er toe leiden dat alimentatieplichtigen, vooral vaders, meer alimentatie moeten betalen. 

Voor veel ouders die recht hebben op alimentatie betekent dit dat zij waarschijnlijk aanspraak kunnen maken op een hogere alimentatie. Kinderalimentatie wordt berekend op basis van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders, maar sinds de wetswijziging wordt de toelage die minder vermogende ouders krijgen voor het kind (het kindgebonden budget) afgehouden van de te betalen alimentatie. Dat dit er in de praktijk toe leidt dat alimentatieplichtige ouders helemaal niets meer hoeven te betalen, dat was volgens de Hoge Raad niet de bedoeling. Volgens RTLnieuws hebben vooral ‘moeders met een laag inkomen die een ex-man hebben die veel verdient’ baat bij de uitspraak. Doordat de regels verkeerd werden toegepast, hadden zij recht op veel minder alimentatie dan voor de wetswijziging.

Uitspraak Hoge Raad

“Bij de vaststelling van de door de ouders verschuldigde alimentatie voor hun minderjarige kinderen moet het kindgebonden budget, inclusief ‘alleenstaande ouderkop’, niet in aanmerking worden genomen bij de bepaling van de behoefte van het kind. Het kindgebonden budget moet worden meegeteld in de berekening van de draagkracht van de ouder die het kindgebonden budget ontvangt.”

 

De Hoge Raad heeft nu beslist dat er bij de berekening van de kinderalimentatie wel degelijk rekening gehouden moet worden met het kindgebonden budget dat ontvangen wordt, maar dat dit alleen telt bij de vaststelling van de inkomsten van de alleenstaande ouder die het kind verzorgt (bij de bepaling van de draagkracht). Het kindgebonden budget telt dus niet langer als alimentatie, zoals het nu indirect deed. Ouders moeten altijd in de kosten van de kinderen voorzien, ook als de overheid met een tegemoetkoming komt.

De wet

De wetswijziging van 1 januari onder de noemer Wet Hervorming Kindregelingen heeft de bijdrage van de overheid in de kosten van verzorging en opvoeding van kinderen herzien. De ‘alleenstaande ouderkop’ werd geïntroduceerd als onderdeel van het kindgebonden budget, waardoor de ‘alleenstaande oudertoeslag’ en ‘alleenstaande ouderkorting’ van voorheen zijn opgeheven. Maar hoe door het vervallen van deze toeslagen alleenstaande ouders met minder alimentatie door het leven moesten, daar was de afgelopen tijd discussie over. Met de uitspraak van het Hof is aan deze discussie een einde gekomen.