Hoe kun je een scheiding voorspellen?

De manier om je huwelijk te laten slagen, is door te begrijpen hoe je relatie zou kunnen falen. Onderzoek van Dr. John Gottman, gepubliceerd in onder andere zijn boek “What predicts divorce?”, laat zien dat er een aantal dingen is die een scheiding kunnen voorspellen. Een van de voorspellers is door te analyseren op welke manier je samen conflicten benadert. Hoe laat de manier waarop je ruziemaakt zien of een scheiding nabij is? Gottman vond de volgende zes principes.


1. Een moeilijke start

De grootste indicatie dat een conflict (en daarmee een huwelijk) niet goed loopt, is de manier waarop het begint. Als een ruzie begint met kritiek of sarcasme, is de kans groot dat het niet op een goede, verzoenende manier eindigt.


ruzie2. ‘De vier ruiters’

De vier ruiters (ja, naar de ruiters van de Apocalyps) staan voor de conflictgewoontes die een relatie consequent negatief beïnvloeden. Een conflict op zich is niet hetgeen dat de kans op scheiding vergroot, maar terugkerende conflicten die gevuld zijn met kritiek, minachting, defensiviteit en tegenwerking (negeren) zijn dat wel. Lees hier meer over de ruiters en de manieren om ermee om te gaan.


3. Overstroming

Overstroming betekent dat de negativiteit van je partner zo overweldigend is dat het jou of jullie uitgeput achterlaat. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van de vier ruiters in elk conflict.


4. Je lichaam vertelt

Door de overstroming van negativiteit, gaat je hartslag omhoog, vinden er hormonale veranderingen plaats, en gaat je bloeddruk omhoog. Door deze fysieke sensaties (je voelt de emoties naar je hoofd stijgen) is het bijna onmogelijk om een heldere, probleemoplossende discussie te voeren.


5. Falende herstelpogingen

Een ander patroon dat een naderende scheiding aankondigt, is de manier waarop de verzoeningspogingen van koppels zich manifesteren. Als een van de partners de situatie tijdens het conflict probeert te sussen, en deze poging faalt of leidt tot escalatie, dan ziet de toekomst er voor het stel niet rooskleurig uit.


6. Slechte herinneringen

Een simpele maatstaf. Als je terugkijkt op je gezamenlijke geschiedenis, denk je dan vooral aan de negatieve of aan de positieve momenten? Koppels in een goed huwelijk herinneren zich samen de mooie dagen, en putten kracht uit de moeilijke momenten die ze beleefd hebben.

Je hoeft niet meteen in paniek te raken als al deze zes punten op jouw relatie en conflictvoering van toepassing zijn. Bijna ieder van ons vertoont wel eens een – of alle – gedragingen uit dit rijtje. Maar wanneer dit gedrag zo consequent wordt dat het de positieve momenten met je partner overneemt, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Zodra je je hier bewust van bent kun je, met behulp van een bemiddelaar, een therapeut of het boek van Gottman, kijken hoe de negativiteit positief getrokken kan worden. Is het voor jullie al te laat? Lees je dan in over echtscheidingen of gebruik onze tips om een advocaat te vinden die bij jou/jullie past.