Met name moeder van jonge kinderen lijdt onder echtscheiding

Een scheiding met kinderen valt partners vaak zwaarder dan een scheiding waarin slechts twee mensen een rol spelen. Niet verwonderlijk natuurlijk, er zijn immers meer dingen die geregeld moeten worden en emoties lopen snel hoog op. De Universiteit Wageningen deed onderzoek naar het geluk van mensen na een relatiebreuk, en vond dat vooral moeders met jonge kinderen de zwaarst nadelige effecten ervaren van een scheiding. Hoe kan dit?

Echtscheiding en ouders met jonge kinderen

Zowel mannen als vrouwen voelen zich vaak minder gelukkig nadat een relatie op de klippen gelopen is, zo concludeert socioloog Jornt Mandemakers. Maar ouders met jonge kinderen (0-6) voelen zich veruit het slechtst. Dit komt doordat de financiële gevolgen van een scheiding groter zijn wanneer er jonge kinderen in het spel zijn, en omdat het gezamenlijk ouderschap na de scheiding een intensiever contact vereist dan bij oudere kinderen. En dit is precies wat voor veel frustratie en problemen kan zorgen wanneer de relatiebreuk nog vers is.

Moeders voelen zich het rotst

Ouders van jonge kinderen voelen zich dus het minst gelukkig na een echtscheiding, maar hierin hebben de moeders het het allerzwaarst. Zij voelen zich minder vaak gelukkig, zijn onrustig, voelen zich neerslachtig of zenuwachtig – in veel hevigere mate dan vaders van jonge kinderen.Vrouwen met jonge kinderen geven hun leven na de echtscheiding daarmee een lager cijfer dan hun mannelijke ex-partner. Mandemakers kan niet met zekerheid zeggen waar dit verschil in zit. “Maar vrouwen lijden sowieso zwaarder onder een scheiding dan mannen”, legt hij uit. “De zorg voor jonge kinderen komt bovendien relatief vaak op de schouders van de moeder terecht, en de combinatie van een scheiding, kinderen en zorgen om geld maakt het extra moeilijk.”

Wil je op de hoogte blijven van echtscheidingsnieuws? Volg ons dan op Facebook!