Van der Steur: “Oriëntatiegesprek verplicht vóór scheiding”

Stellen die tegen een echtscheiding aanlopen moeten eerst een gesprek aangaan met een specialist. Alleen dan heb je eventueel recht op rechtsbijstand tijdens de scheiding die door de overheid betaald wordt. Dit schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wie een advocaat of mediator wil die wordt betaald door de overheid, krijgt in het plan van Van der Steur eerst een zogenoemd oriëntatiegesprek. In dit gesprek wordt het proces van de scheiding besproken, zoals de afspraken die gemaakt moeten worden en de gang naar de rechter. Zo een gesprek kan bijvoorbeeld plaatsvinden met iemand van het Juridisch Loket. Heb je samen al een gesprek gehad met een specialist, een bemiddelaar, advocaat of mediator? Dan hoe je niet nog een extra oriëntatiegesprek aan te gaan om gebruik te kunnen maken van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Kabinet tegen vechtscheiding

Volgens Van der Steur past zijn voorstel in ‘het kabinetsbeleid om te bevorderen dat echtscheidingen zoveel mogelijk op een minnelijke manier worden opgelost’. Zo moet het aantal vechtscheidingen teruggedrongen worden, zodat de impact van een scheiding op de kinderen ingeperkt wordt. Al eerder werd in dit kader gekeken naar preventieve hulp en verplichte mediation bij echtscheiding, maar volgens staatssecretaris Fred Teeven was met name dit laatste te duur om te implementeren, aldus politiek verslaggever Fons Lambie.

“Nu gaat het verplichte gesprek dus gelden als je aanspraak wil maken op rechtsbijstand”, legt hij uit. “Betaal je alles zelf, dan hoef je geen gesprek te hebben om naar de rechter te kunnen stappen.”

Op de hoogte blijven van echtscheidingsnieuws? Volg ons op Facebook!