Meisjes vaker depressief door scheiding ouders

Meisjes lijden meer onder de scheiding van hun ouders dan jongens. Dat stelt de Universiteit van Bristol na onderzoek onder 5631 tieners. Het was al bekend dat scheiden negatieve effecten kan hebben op kinderen, in de vorm van verminderde gezondheid, lagere levensverwachting, slechtere schoolprestaties en een verhoogde kans om later zelf liefdesrelaties te beëindigen.

Meisjes vaker depressief

Zowel zonen als dochters van gescheiden ouders zijn kwetsbaarder voor depressie later in hun leven dan kinderen uit intacte gezinnen, en hoe jonger, hoe groter die kans. Dit komt doordat jonge kinderen minder manieren hebben om met situaties zoals een scheiding om te gaan. Tieners daarentegen hebben bijvoorbeeld vrienden op wie ze terug kunnen vallen. Dit onderzoek brengt echter aan het licht dat meisjes aanzienlijk vaker depressief worden dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Van de meisjes die opgroeien zonder vader wordt 25 procent als tiener depressief, tegenover tien procent van de jongens in soortgelijke situaties.

Binnenvetters

Als verklaring wordt gegeven dat meisjes gevoeliger zijn voor familieproblemen. Tevens zijn zij binnenvetters, in tegenstelling tot jongens die hun gevoelens vaker uiten door middel van agressie en vernielzuchtigheid. Zulke uitingen worden eerder opgemerkt door de omgeving en kunnen daarom ook eerder aangepakt worden. Meisjes kampen onder andere met schuldgevoelens en angst maar houden dergelijke emoties voor zichzelf.

Voorkom negatieve sfeer

Wanneer ouders zich vooral met hun eigen verwerking van de scheiding bezighouden en ze aan die van de kinderen weinig aandacht geven, blijven vooral de problemen van meisjes onopgemerkt. Om de schadelijke gevolgen hiervan te beperken is het van belang te voorkomen dat je ruzie maakt met je ex-partner of negatief over hem/haar praat in het bijzijn van je kinderen.