Aanvragen

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hoort een wederzijdse onderhoudsplicht. Dat betekent dat partners moeten delen in de kosten van elkaars levensonderhoud en in dat van hun kinderen. Ook na een echtscheiding blijft de onderhoudsplicht van kracht. Dit gebeurt vaak in de vorm van alimentatie.

Wanneer alimentatie aanvragen?

De eerste mogelijkheid om alimentatie aan te vragen is om het alimentatieverzoek als nevenverzoek in te dienen bij het verzoek tot echtscheiding. De alimentatie kan echter ook aangevraagd worden tijdens de echtscheidingsprocedure. Ook kan de alimentatie aangevraagd worden als voorlopige voorziening, wanneer de scheiding nog niet is uitgesproken. Tot slot is het aanvragen van alimentatie na de scheiding ook mogelijk, maar hier moet dan wel een nieuwe procedure voor opgestart worden.

Twee soorten alimentatie

Er zijn twee soorten alimentatie die aangevraagd kunnen worden: kinderalimentatie en partneralimentatie. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar aangevraagd worden. Wanneer er kinderen zijn, zal de rechtbank altijd zelf onderzoeken hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Dit is niet het geval voor partneralimentatie. Deze moet je dus altijd zelf aanvragen. Uitzondering hierop is wanneer alimentatie in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden