Alimentatie berekenen

Om vast te stellen hoe hoog de partneralimentatie en eventuele kinderalimentatie worden, zijn verschillende berekeningen nodig. Rechtsinfo heeft ze op een rijtje gezet.

Draagkrachtberekening

Voor het berekenen van zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie, moet bekend zijn wat de draagkracht van de alimentatieplichtige partner is. Hiervoor moet een draagkrachtberekening gedaan worden, die uitwijst hoeveel de alimentatieplichtige partner kan missen.

Herberekening

De draagkracht van de alimentatieplichtige partner en die van de alimentatie-ontvangende partner kunnen ook veranderen. In dat geval is een herberekening nuttig, zodat opnieuw vastgesteld kan worden hoe hoog de alimentatie moet zijn.

Indexering berekenen

Jaarlijks wordt de alimentatie met een bepaald percentage verhoogd, dit is de indexering. Door de indexering van de alimentatie te berekenen, weet je hoeveel je het komende jaar moet gaan betalen of hoeveel je gaat ontvangen.

Kinderalimentatie berekenen

Om de kinderalimentatie te berekenen, moet vastgesteld worden wat de behoeften van de kinderen zijn. Dit wordt gedaan aan de hand van hun leeftijd. Daarnaast is de eerdergenoemde draagkrachtberekening van belang. De behoefteberekening en de draagkrachtberekening bepalen samen hoe hoog de kinderalimentatie wordt.

Partneralimentatie berekenen

Ook voor het berekenen van de partneralimentatie is de draagkrachtberekening van belang. Verder wordt voor het vaststellen van de partneralimentatie gekeken naar de behoeften van de ontvanger. Deze worden vastgesteld aan de hand van het netto gezinsinkomen van vóór de scheiding.

Vraag een alimentatie berekening aan

Vul hieronder je contactgegevens in en dan neemt binnen 24 uur een van onze experts contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Hoe hoog is de alimentatie?

De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van verschillende factoren. Er wordt gekeken naar het inkomen van beide partners, hun…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag