Behoefte berekening

Om de hoogte van de alimentatie vast te stellen, wordt gekeken naar de draagkracht van de alimentatieplichtige partner, maar ook naar de behoeften van degene die de alimentatie gaat ontvangen. Dit wordt gedaan aan de hand van een behoefteberekening.

Partneralimentatie

Om de behoeften van de alimentatie-ontvangende partner te bepalen, wordt gekeken naar de huidige levensstijl. Het inkomstenpatroon en uitgavenpatroon van de laatste jaren wordt hierin meegenomen. Ook wordt er gekeken naar het eigen inkomen van de partner die alimentatie gaat ontvangen en de mogelijkheid om meer inkomsten te genereren. Ook wordt rekening gehouden met eventueel aanwezig eigen vermogen.
Met behulp van een rekenmodel wordt vervolgens bepaald wat de behoefte is. Hierin wordt rekening gehouden met de kosten voor levensonderhoud, woonlasten, premie voor de zorgverzekering en andere noodzakelijke lasten. Maar ook bijvoorbeeld het bezitten van een auto wordt meegerekend, als de alimentatie-ontvangende partner tijdens het huwelijk ook een auto had.

Kinderalimentatie

De behoeften van kinderen worden berekend aan de hand van de Tremanormen. Jaarlijks komt het Tremarapport uit, waarin de Behoeftetabel te vinden is. In de tabel wordt gerekend met het gezinsinkomen, omdat dit de levensstijl van het kind de afgelopen jaren heeft bepaald. Alle kosten rondom de kinderen worden meegenomen, ook hun aandeel in de woonlasten en het eten en drinken dat voor hen gekocht wordt. Daarnaast worden ook sportclubs, cadeautjes en uitstapjes meegenomen.

Vraag een alimentatie berekening aan

Vul hieronder je contactgegevens in en dan neemt binnen 24 uur een van onze experts contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden