Co-ouderschap

Kiezen voor het co-ouderschap na een scheiding, is een keuze om de praktische en de financiële zorg voor de kinderen zoveel mogelijk gelijkwaardig te verdelen. In de meeste gevallen zorgen de beide ouders dan ook de helft van de tijd voor de kinderen. Als er een verschil is tussen de inkomens van de ex-partners, is er de mogelijkheid om te kiezen voor een andere verdeling.

Kinderalimentatie

Bij het co-ouderschap horen goede afspraken over de praktische en financiële zorg voor de kinderen. Dat betekent dat je zelf afspraken maakt hierover. Beide ouders hebben in ieder geval recht op de helft van de kinderbijslag. Als hier andere afspraken over gemaakt worden, is het goed om deze vast te laten leggen.  Kinderalimentatie is dan ook niet verplicht. Mochten beide ouders er alsnog niet uitkomen samen, dan kan de rechter alsnog kinderalimentatie vaststellen.

Partneralimentatie

Wanneer ouders kiezen voor het co-ouderschap, hebben zij meestal beide een inkomen. In de meeste gevallen is dan ook geen partneralimentatie van toepassing. Wanneer de inkomensverschillen groot zijn, kunnen hier afspraken over gemaakt worden. Partneralimentatie kan dan toegekend worden, maar wel nadat de kinderalimentatie is vastgesteld en gebleken is dat er nog voldoende financiële ruimte over is.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden