Belastingdienst en scheiden

Wanneer je gaat scheiden of gescheiden bent, heeft dit ook gevolgen voor het doen van je belastingaangifte. Voor de Belastingdienst ben je gescheiden en dus geen fiscaal partner meer als je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven en als het verzoek tot echtscheiding in ingediend. Vanaf dat moment heb je geen fiscaal partnerschap meer en zullen jullie beide afzonderlijk belastingaangifte moeten doen.

Zijn de kosten van een scheiding aftrekbaar?

In het jaar dat jij en je ex-partner uit elkaar gaan, maak je behoorlijk wat kosten voor de scheiding zelf. Je kosten zijn dus hoger, terwijl diverse toeslagen wellicht komen te vervallen. De kosten voor de scheiding, zoals het inhuren van een advocaat, de notaris of een mediator, zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Als wordt bepaald dat jij partneralimentatie aan je ex-partner moet gaan betalen, mag je het bedrag dat je aan alimentatie betaalt wel aftrekken van de belasting. De partneralimentatie is echter alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting wanneer deze is opgenomen in het echtscheidingsconvenant of als deze door de rechter is vastgesteld. Kinderalimentatie is in geen enkel geval aftrekbaar van de belasting.

Ben je juist de alimentatie-ontvangende partner? Dan kun je de kosten die je maakt voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie aftrekken van de belasting. Dit kunnen bijvoorbeeld proceskosten zijn of juridische hulp die je hebt ingeschakeld bij het laten vaststellen van de hoogte van de alimentatie.

Toeslagen en kortingen

Toeslagen die je ontvangt van de Belastingdienst en kortingen, zijn gebaseerd op je leefsituatie. Wanneer jij en je ex-partner beiden werkten, kregen jullie beide arbeidskorting. Omdat het mogelijk was hiermee te schuiven, betaalden jullie relatief weinig belasting. De belastingdruk neemt dus toe wanneer je uit elkaar gaat. Je toeslagen kunnen echter ook toenemen, omdat je inkomen daalt. Vul als je uit elkaar gaat daarom zo snel mogelijk je nieuwe gegevens in op de site van de Belastingdienst, zo kun je zien op welke toeslagen en kortingen je nog recht hebt.

Alleen belastingaangifte doen

Na de scheiding doe je voortaan alleen je belastingaangifte. Een scheiding vindt echter bijna nooit precies aan het einde van het jaar plaats. Daarom kunnen jij en je ex-partner er voor kiezen om in het jaar van jullie scheiding nog het volledige jaar fiscaal partner te zijn en samen de belastingaangifte in te vullen. Dat geeft jou en je ex-partner de gelegenheid om inkomsten en aftrekposten voor het jaar van jullie scheiding nog gunstig te verdelen. In het jaar nadat je gescheiden bent, moet ieder afzonderlijk belastingaangifte doen.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden

Meest gestelde vragen

Zijn de kosten van een scheiding aftrekbaar van de belasting?

In het jaar dat jij en je ex-partner scheiden, maak je waarschijnlijk behoorlijk wat kosten. Sommige daarvan zijn aftrekbaar van…

Lees meer →

Wie heeft na de scheiding recht op kinderbijslag?

Ieder kwartaal ontvang je als ouders kinderbijslag, een bijdrage van de overheid om te voorzien in het levensonderhoud van je…

Lees meer →

Heb je een andere vraag?

Stel je vraag