Oversluiten hypotheek
Is jullie relatie tot een einde gekomen en bezitten jullie samen een koophuis? Het huis verkopen is dan wellicht een voor de hand liggende optie, zodat jullie beiden volledig opnieuw kunnen beginnen. Maar, je kunt er ook voor kiezen om de hypotheek over te nemen waardoor je in de woning kunt blijven wonen en je partner op zoek gaat naar een ander onderkomen. Of andersom. Het oversluiten van de hypotheek kan om diverse redenen praktisch en financieel interessant zijn voor beide partners. Dit geldt helemaal wanneer er kinderen in het spel zijn. Besluit degene die hoofdzakelijk voor de kinderen zorgt in het huis te blijven wonen, dan hoeven zij niet te wennen aan een nieuwe omgeving. Bovendien bespaart degene die de hypotheek overneemt ook tijd, geld en moeite van een verhuizing.
Volledig eigenaar
Op dit moment zijn jullie beiden eigenaar van jullie woning, maar na de scheiding wil jij graag in de woning blijven wonen en volledig eigenaar zijn. Het huis zal daarom aan jou moeten worden toebedeeld. Om volledig eigenaar te kunnen worden, dien jij het deel van jouw toekomstige ex-partner over te kopen. Heb jij voldoende financiële middelen beschikbaar, dan zal dit geen problemen opleveren. Om te weten of het voor jou haalbaar is om de hypotheek over te nemen, kun je in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Deze zal op basis van jouw inkomen en vermogen een advies geven over de haalbaarheid van een eventuele hypotheek overname. Ben je ervan overtuigd dat je de hypotheek eenvoudig in je eentje kunt aflossen, dan kun je er ook voor kiezen direct in gesprek te gaan met de hypotheekverstrekker.
Waardebepaling van de woning
Bij het overnemen van de hypotheek is er in de meeste gevallen sprake van een uitkoopsom. Om de uitkoopsom te kunnen bepalen dien je eerst na te gaan wat de actuele waarde is van de woning. Je kunt een inschatting maken van de waarde door te kijken hoeveel er voor soortgelijke huizen in de buurt wordt gevraagd. Wil je een exacte waardebepaling, dan kun je een makelaar of taxateur vragen een taxatie uit te voeren.
Blijkt naar aanleiding van de taxatie dat het huis meer waard is dan de openstaande hypotheekschuld, dan dient degene die in de woning wil blijven wonen de vertrekkende partner uit te kopen. Blijkt de woning onder water te staan, wat inhoudt dat het huis minder waard is dan de hypotheek? Degene die vertrekt zal de zogenoemde achterblijver dan moeten uitkopen.
Om discussies over de hoogte van de uitkoopsom te voorkomen, is het aan te raden voor de taxatie afspraken te maken. Is de taxatie die jullie laten uitvoeren bindend of willen jullie liever meerdere makelaars raadplegen voordat jullie de uitkoopsom vaststellen? Je kunt er ook voor kiezen twee makelaars te laten taxeren en hiervan het gemiddelde te nemen. Als het lastig is om samen de uitkoopsom te bepalen, dan is het verstandig een scheidingsmediator of een notaris te raadplegen zodat deze jullie kan begeleiden en adviseren tijdens het maken van afspraken.
Kosten oversluiten hypotheek
Aan het overnemen van een hypotheek zijn helaas altijd kosten verbonden, aangezien dit enkel geregeld kan worden middels een akte van de notaris. De kosten zijn, tenzij jullie dit onderling anders afspreken, voor degene die de hypotheek overneemt.
In de akte die jullie laten opnemen bij een notaris leg je alle afspraken vast over de toedeling van het huis en de hypotheek. Ook worden de afspraken over de uitkoopsom erin vastgelegd. Wanneer jij de hypotheek overneemt, zal je ex-partner in de meeste gevallen worden ontslagen uit zijn verplichtingen ten aanzien van de hypotheek. Hij of zij is hierdoor niet meer hoofdelijk aansprakelijk als er een achterstand in de hypotheekbetalingen ontstaat. Is het voor degene die in de woning blijft wonen op dit moment niet mogelijk volledig hoofdelijk aansprakelijk te zijn, dan zal de notaris duidelijk in de akte vermelden wanneer dit wel zal het geval zal zijn, zodat de partner die vertrekt er in de toekomst geen problemen aan ondervindt.
Overdracht van de woning
De hypotheekaanvraag is goedgekeurd, het is tijd voor de officiële overdracht van de woning. De juridische overdracht vindt plaats bij een notaris. Hieraan zitten kosten verbonden, welke over het algemeen voor rekening komen voor degene die in de woning blijft wonen. Soms kiezen mensen er echter voor om de kosten aan te merken als scheidingskosten, waardoor ze worden verdeeld over jullie beiden. Wanneer de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, is het officieel. De hypotheek is overgenomen en jullie kunnen allebei beginnen aan de rest van jullie leven vol nieuwe mogelijkheden.
Meer informatie
Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het oversluiten van de hypotheek óf andere zaken met betrekking tot de hypotheek en scheiden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Bij Rechtsinfo.nl zijn we er om je te informeren en adviseren. En dat doen we maar al te graag.
Stuur ons voor meer informatie, geheel vrijblijvend, een bericht.