Bemiddeling bij scheiden

Het hoge woord is er uit, jij en je partner hebben de keuze gemaakt om te gaan scheiden. In dit proces moeten er duidelijk afspraken gemaakt worden. Dit om conflicten te voorkomen, nu en in de toekomst. Kunnen jij en je partner nog goed overeenkomen dan kun je er voor kiezen om samen duidelijke afspraken op papier te zetten. In dit geval kan bemiddeling een goede uitkomst zijn. Het is in dit geval ook fijn dat de duur van bemiddeling aanzienlijk korter is dan wanneer je het via advocaat regelt.

Wat is bemiddeling?

Een bemiddelaar is een onafhankelijke professional die gespecialiseerd is om conflicten op te lossen. De bemiddelaar zorgt er voor dat jij en je partner beiden jouw verhaal kunnen doen. Aangezien de bemiddelaar onafhankelijk is kiest deze geen partij. De scheidingsbemiddelaar luistert naar de behoeftes en denkt anderzijds actief mee naar mogelijke oplossingen. Allereerst wordt er gekeken naar de zaken met de hoogste prioriteit, je kunt hierbij denken aan de verzorging van de kinderen, pensioenen, hypotheken en opgebouwd spaargeld.

Wanneer beide partijen de afspraken overeengekomen zijn tekenen jullie beide het convenant. Vervolgens zorgt de scheidingsbemiddelaar er voor dat de bijkomende juridische trajecten in werking worden gezet bij de gemeente en rechtbank. Na het volgen van alle stappen is het definitief, jullie zijn gescheiden. Het is goed om de verschillende bemiddelaars goed met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Wanneer is bemiddeling nodig?

Wanneer jij en jouw partner het al aardig eens zijn over de verdeling van de woning en overige spullen is bemiddeling de manier om relatief goedkoop de scheiding te regelen. Naast de woning moeten afspraken over de verdeling van zorgtaken van de kinderen klaar zijn. Hiernaast liggen alle formulieren klaar die benodigd zijn voor bemiddeling. Jouw ex partner en jij vinden het uiteraard van groot belang dat de belangrijke zaken goed geregeld worden. Het is van belang dat jullie nog goed door een deur kunnen. Omdat een bezoek aan de rechtbank niet nodig is bij bemiddeling blijven de kosten relatief laag.

Kosten en duur van bemiddeling

Het traject van bemiddeling duurt ongeveer drie weken. Aanvankelijk van de mediator, welke je kunt vergelijken op deze website, kun je een vast bedrag afspreken. De kosten van een mediator in een bemiddelingsproces liggen rond de €1000. Je kunt ook in aanmerking komen voor een gesubsidieerde scheiding. Hiervoor mag het verzamelinkomen van jou en je partner niet hoger liggen dan €27.900. Het is belangrijk om te weten dat er gekeken wordt naar het gezinsinkomen van 2 jaar voor het aanvragen van de scheiding. Mocht je dus in 2020 gaan scheiden dan wordt er gekeken naar het verzamelinkomen van 2018. Wanneer je minderjarige kinderen hebt mag dit verzamelinkomen niet boven de €39.400 stijgen. Dit zijn de grenzen om in aanmerking te komen voor een gesubsidieerde scheiding.

Wanneer toch kiezen voor een advocaat?

Wanneer jij en je partner het al aardig eens zijn over de verdeling van de woning en de overige spullen maar wanneer jullie niet overeenkomen over de zorg van de kinderen dan is een advocaat nodig bij scheiding. Bij zowel bemiddeling als bij een advocaat worden er afspraken gemaakt welke vervolgens op papier worden gezet om de scheiding te voltooien.

Ook wanneer jij en jouw ex-partner elkaar niet meer kunnen verdragen moet er een advocaat ingeschakeld worden. Het grootste verschil tussen bemiddeling en een advocaat is dat een advocaat meestal voor één partij werkt. Dit terwijl tijdens bemiddeling jullie samen het proces in gaan, er hoeft dus alleen aan de bemiddelaar betaald te worden. Daarnaast zijn de kosten voor een advocaat flink hoger dan die van bemiddeling. Hiervoor zijn namelijk al twee advocaten nodig die hoog een uurloon vragen. Het traject onder begeleiding van een advocaat duurt langer dan een bemiddeling.

Wil je persoonlijke hulp?

Kies de hulp die het beste bij jouw situatie past

Hulp bij scheiden