Scheidingscursus effectiever dan ouderschapsplan

Sinds 2009 zijn scheidende ouders verplicht een ouderschapsplan op te stellen, maar zoals we eerder al schreven lijkt dit haar doel te missen. Experts pleiten daarom voor een scheidingscursus, waarmee de negatieve effecten van een scheiding voor kinderen wél aanzienlijk minder worden. Tot deze conclusie komt juriste Marit Tomassen in een onderzoek waarop zij vorige maand aan de Vrije Universiteit promoveerde.

De gefaalde missie van het ouderschapsplan

handsEen ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Hierin ligt vastgelegd hoe de zorg voor het kind verdeeld wordt, wie welke financiële taken op zich neemt en hoe belangrijke onderwerpen m.b.t. het kind besproken worden. Als ouder heb je na een scheiding namelijk je rechten, maar ook een aantal plichten die je na moet komen.

Nu blijkt uit het promotieonderzoek van Tomassen dat het ouderschapsplan nagenoeg geen effect heeft. In een vergelijking tussen 2010 (na het verplichte ouderschapsplan) en 2008 (voor het verplichte ouderschapsplan) blijken evenveel echtscheidingen een juridisch staartje te krijgen. Volgens Tomassen heeft het ouderschapsplan niet geholpen de omgang van ouders na de scheiding te verbeteren doordat ‘juridische conflicten vaak duiden op conflicten in de gehele verhouding’. Een verplicht papiertje is in deze gevallen niet de oplossing van het probleem, een scheidingscursus kan dat wel zijn.

De scheidingscursus in de praktijk

In de Amerikaanse staat Oregon is een soortgelijke cursus al verplicht. Tijdens deze cursus zien ouders wat de scheiding met zich meebrengt voor de kinderen, waardoor ze hun eigen gedrag in perspectief kunnen zetten. “Ouders zijn er daar heel enthousiast over”, zegt Tomassen, “óók de ouders die eigenlijk niet mee wilden doen aan de cursus.”